Er du nysgerrig efter at se, hvem der står i de omstridte Panama-papirer, så skal du ikke vente meget længere. Det internationale konsortium af undersøgende journalister, ICIJ, vil nemlig offentliggøre Panama-papirerne 9. maj klokken 20.00 dansk tid. Det skriver ICIJ på deres hjemmeside.
Skattely - læs det væsentligste her
Skattely og de mennesker, der bruger skattely, er jaget vildt efter et gigantisk internationalt læk. Følg udviklingen her.
Panama-lækket indeholder navnene på mere end 200.000 selskaber, der er blevet konstrueret med hjælp fra advokatfirmaet Mossack Fonsecas hjælp. Det internationale konsortium af undersøgende journalister vil ikke offentliggøre optegnelser af bankkonti, finansielle transaktioner, mails og andre korrespondancer, der indeholder oplysninger som pas og telefonnumre.
Informationerne, der offentliggøres, vil udelukkende være et udsnit af informationerne, som bliver udsendt i offentlighedens interesse, skriver det internationale konsortium på hjemmesiden. ICIJ har oprettet en database på nettet, hvor det vil være muligt at søge efter navne. Databasen findes via et link på ICJIJ's hjemmeside.
I alt er 11,5 millioner dokumenter lækket fra advokatfirmaet Mossack Fonseca, der er et af verdens største udbydere af skattely-løsninger. 109 medier fra 76 lande har i dag fingre i papirerne. I Danmark ligger Politiken og DR inde med papirerne.
Skatteminister Karsten Lauritzen (V) opfordrede i midten af april DR til at udlevere de afslørende dokumenter til skattemyndighederne. Det har DR dog afvist. Panama-papirerne har afsløret adskillige kendte og statsoverhoveder med selskaber i skattely-landet.
Afsløringerne fik Islands statsminister, Sigmund Gunnlaugsson, til at træde tilbage, efter det kom frem, at han siden 2007 skal have rådet over et offshore-selskab uden at fortælle det islandske parlament om det.
De afslørende dokumenter går helt tilbage til advokatfirmaets etablering i 1977 og frem til udgangen af 2015.
Presset Nordea kan ikke vurdere effekt af skattely-læk Nordea har fået gevaldige hug i medierne og på sociale medier efter det kom frem, at banken har været særdeles aktiv i forhold til at starte selskaber i Panama. I sit regnskab fortæller banken, at effekten fra sagen endnu ikke kan gøres op. Selv om det er gået tilbage for de økonomiske resultater i årets tre første måneder, så er det Nordeas image, der har haft det hårdest. Administrerende direktør Casper von Koskull fokuserer også på sagen i et internt produceret interview, der er offentliggjort kort efter regnskabet. - At følge reglerne er det vigtigste lige nu. Og på den korte bane har vi selvfølgeligt fuld fokus på Panama-papirerne. Jeg tager det ekstremt alvorligt og vi skal være sikre på, at vi har fulgt alle regler. Jeg vil gøre alt for, at vi følger reglerne. Og viser det sig, at vi ikke har gjort det, så vil der komme ændringer, siger direktøren. I bankens regnskab skriver den, at effekten af sagen endnu ikke kan gøres op. - Efter offentliggørelsen af de såkaldte Panama-papirer har de svenske myndigheder og andre myndigheder i markeder, hvor Nordea opererer, rejst krav om at få information om kunder med offshore-strukturer og Nordea rolle heri. Disse undersøgelser er på et tidligt stadie og deres udkomme er svære at vurdere, skriver Nordea. Økonomisk kan Nordeas tre første måneder dog vurderes ned til den sidste euro. Og dem er der blevet færre af i starten af 2016. Markedet er udfordret og resultatet derfor tilfredsstillende, skriver banken. - Markedssituationen har været relativt stabil i begyndelsen af 2016, selv om uroen på de finansielle markeder og endnu lavere renter har sat indtægterne under pres, skriver administrerende direktør Casper von Koskull i regnskabet. Første kvartal bød et fald i indtægterne samlet på 16 procent til 2,3 milliarder euro. Efter nedskrivninger på udlån, der faldt til 111 millioner euro i kvartalet landede Nordea et nettoresultat på 782 millioner euro, hvilket er et markant dyk fra de 1,082 milliarder euro, banken kunne notere sig i samme periode 2015. /ritzau/