Det er ikke så tit, at Dansk Folkeparti står sammen med Folketingets yderste venstrefløj og De Radikale. Men det er situationen, når det handler om at skabe mere åbenhed om de penge, der finansierer de politiske partiers arbejde og valgkampe.
Folketinget skal torsdag behandle et lovforslag fra regeringen, der skal øge gennemsigtigheden om støtten til de politiske partier. Socialdemokratiet støtter forslaget, der dermed har flertal.
Men samtlige Folketingets øvrige partier ønsker at gå endnu længere. Den aftale, regeringen og S har indgået, er helt utilstrækkelig, lyder det.
- Danmark er igen og igen blevet kritiseret for at have alt for stor lukkethed om pengestrømmene i politik, siger Enhedslistens demokratiordfører, Maria Reumert Gjerding. - Vi ligger helt i bund på det her område. Det gør vi før den her aftale. Og det gør vi efter den her aftale, siger hun. Ifølge DF's kommunalordfører, Susanne Eilersen, er det på høje tid, at der kommer mere åbenhed om donationer til de politiske partier. - Hvad enten der er tale om bidrag i kroner og øre, indirekte bidrag eller bidrag fra erhvervsklubber og lignende, så er det vigtigt, at vælgerne kan se, hvem der har bidraget med hvad til de politiske partier, mener hun. Regeringen og Socialdemokratiet vil forbyde politiske partier og enkeltkandidater at tage imod anonyme bidrag på over 20.000 kroner. Desuden skal der være offentlighed om alle bidrag på over 20.000 kroner. I dag er det kun bidrag til partiernes landsorganisationer, der offentliggøres. Mens støtte på kommunalt og regionalt niveau eller til enkeltkandidater ikke offentliggøres. Endelig skal partiregnskaber godkendes af en revisor, lyder forslaget. Det skal de ikke i dag. Men de øvrige partier vil altså gå længere endnu. Grænsen for anonyme bidrag skal sænkes til 10.000 kroner. Og det skal lægges åbent frem, hvor meget donorer, der giver over denne grænse, støtter med. Desuden skal foreninger, for eksempel erhvervsklubber, der samler ind til partier, underlægges en særlig oplysningspligt. De fem partier lover hinanden, at de vil gennemføre stramningerne, hvis de skulle få flertal i Folketinget. - Vælgerne har krav på at vide, hvilke økonomiske interesser, der kan gemme sig bag politikerne, siger Maria Reumert Gjerding. Hun oplyser, at Enhedslisten selv lægger de oplysninger frem allerede. FAKTA: Danmark har nølet med åbenhed om partistøtte Europarådet har flere gange opfordret Danmark til at skabe mere gennemsigtighed om penge i politik. Europarådets Gruppe af Stater mod Korruption (GRECO) har flere gange anbefalet Danmark at skabe åbenhed om donationer til politiske partier. I 2008 besøgte et evalueringshold fra GRECO Danmark. På den baggrund kom GRECO med ni anbefalinger til Danmark. Blandt andet anbefalingerne er:- Danmark bør forbyde anonyme tilskud til politiske partier og kandidater. Muligheden for at give anonyme tilskud til politiske partier kan benyttes til at omgå reglerne om åbenhed i partiregnskabsloven, lyder det.
- Der bør indføres en pligt til at offentliggøre den samlede værdi af tilskuddenes størrelse fra den enkelte tilskudsyder, hvis der støttes med mere end 20.000 kroner.
- Der bør være retningslinjer for, hvordan støtte givet som naturalier skal rapporteres.
- Tilskud over et vist beløb til enkeltkandidater bør offentliggøres.
- Der skal sikres uafhængig og konsekvent revision af partiregnskaber.
- Der bør indføres en form for sanktioner, hvis partier overtræder reglerne.