Den pensionerede læge Svend Lings bliver idømt 40 dages betinget fængsel i sagen om aktiv dødshjælp, der onsdag er afgjort ved Retten i Svendborg.
Frits Schjøtts, en 83-årig pensioneret psykiater, der også har været tiltalt i sagen, idømmes 14 dages betinget fængsel. Det oplyser Retten på sin hjemmeside.
Straffene er gjort betinget med en prøvetid på et år af hensyn til mændenes alder og personlige forhold.
I det seneste halve år har den 76-årige Lings været meget i medierne. Her har han givet udtryk for, at han har hjulpet omkring ti syge mennesker med at dø.
Han mener, at aktiv dødshjælp bør gøres lovligt i Danmark.
Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.
Følg artikler og indlæg på temasiden her.
Mens Schjøtts var tiltalt for ét forhold, var der tre tiltaler mod Lings. Sagen har handlet om tre konkrete sager. I to af dem er personerne døde, mens én overlevede et selvmordsforsøg.
Retten fandt det bevist, at begge læger havde medvirket til forsøg på selvmord i ét forhold.
Schjøtts har tidligere erkendt, at han har udskrevet receptpligtig medicin til en mand, han var kommet i kontakt med gennem Lings.
Retten vurderer, at Lings, der har fået frataget sin autorisation, havde medvirket til, at medicinen blev udskrevet.
Derudover er Svend Lings kendt skyldig i at medvirke til selvmord ved at have rådgivet en kvinde om, hvordan hun kunne tage sit eget liv.
I dommen fremgår det, at han medvirkede ved at bekræfte kvindens valg af medicinske produkter og selvmordsmetode.
I lande som Holland, Belgien og Schweiz er aktiv dødshjælp lovligt. Men i Danmark kan det straffes med op til tre års fængsel, hvis man hjælper andre med at begå selvmord.
Svend Lings forsvarer havde krævet, at han blev frifundet. Anklageren havde krævet op til et års fængsel til Lings og fire måneder til Schjøtts.
Dommerne i retten var enige i afgørelsen.
Sammen med sin advokat vil Svend Lings nu se på, om han ønsker at anke dommen, oplyser hans forsvarer, Hanne Rahbæk.
- Min klient er glad og tilfreds med at være blevet frifundet i det ene forhold.
- På plussiden kan man sige, at retten har udmålt kortere tid, end anklageren havde påstået, siger hun.
Men det, som hun nu vil undersøge, er begrebet om medvirken, som retten har lagt til grund. Hun mener, at man muligvis kunne bruge et andet begreb.
Anklager Kirsten Flummer mener stadig, at straffene burde være højere. Ifølge hende har man fejlagtigt lænet sig op ad kendt praksis, der ikke passer til sagen.
- Den retspraksis, man kender, er i familieforhold og med nære, personlige relationer, hvor der er mange følelser involveret. Det er der jo ikke i en rent professionel handling, siger hun.
Patientforening: At hjælpe til død er ikke medmenneskeligt Det er tilfredsstillende, at Retten i Svendborg understreger, at assisteret selvmord i en sag om selvmordshjælp ikke er lovlig.
Sådan lyder det fra Janus Tarp, der er formand for Ulykkespatientforeningen, efter at Retten i Svendborg har afsagt dom over to pensionerede læger.
- Jeg mener, at medmenneskelighed må være at hjælpe folk til at få et så godt liv som overhovedet muligt. Jeg mener ikke, at det at hjælpe folk ind i døden er særligt medmenneskeligt.
- De bliver frataget muligheden for at få et godt liv ved at afkorte livet, som vil være konsekvensen, hvis man åbner op for aktiv dødshjælp i den form, som Frits Schjøtt og Svend Lings i dag er blevet dømt for, siger han.
Janus Tarp vurderer, at der er flere læger, der mere eller mindre skjult vejleder folk i selvmord.
- Jeg håber på, at andre læger, som står i samme situation og bliver kontaktet af borgere og anmodet og hjælp, vil afholde sig fra det.
- I stedet bør de prøve at hjælpe deres patienter til at få så godt et liv som muligt via meget mere støtte og omsorg via øget palliativ indsats, siger han.
Formanden sidder selv i kørestol og er lam fra skuldrene og ned. Det blev han efter en trafikulykke, der skete, da han var 14.
Han er glad for, at han ikke havde mulighed for at få hjælp til eller blev tilbudt hjælp til selvmord i tiden efter ulykken.