Det har skabt store problemer for Politiets Efterretningstjeneste (PET), at den tidligere PET-chef Jakob Scharf i 2016 medvirkede i bogen "Syv år for PET".
Det fortæller den nuværende chef for den hemmelige tjeneste, Finn Borch Andersen, da han mandag afgiver forklaring i retssagen mod sin forgænger.
- Efter min vurdering giver bogen et samlet indblik i tjenestens kapaciteter, oplysninger og arbejdsmetoder under Jakob Scharf. Det er meget beklageligt i min optik, siger Finn Borch Andersen i Københavns Byret.
Det er anklagemyndighedens opfattelse, at Jakob Scharf ikke mindre end 28 steder i bogen på forskellig vis har overtrådt sin tavshedspligt, og den iagttagelse deler Finn Borch Andersen.
Nyhedsbrev 2
100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste?
Det er gratis
Ifølge ham er det umuligt at identificere bogens nøjagtige skadevirkninger. Helt konkret har Borch Andersen dog oplevet andre efterretningstjenesters reaktion på udgivelsen. Den har ikke været god.
- At en tidligere efterretningschef skriver en bog, så relativt kort tid efter at han har siddet i spidsen for PET, det bekymrer samarbejdspartnerne.
- Jeg har brugt rigtig mange timer på at tale med andre tjenester om bogen for at forsøge at genskabe den tillid, der skal være for at dele oplysninger mellem efterretningstjenester, siger Finn Borch Andersen.
Hvorvidt tilliden i dag er genoprettet, er ifølge PET-chefen umuligt at sige. Måske går PET i dag glip af vitale oplysninger, lyder vurderingen.
- Der er ikke nogen, der vil komme og sige, at nu giver de ikke de her oplysninger til os. De vil bare sænke niveauet for, hvad de giver os, siger Borch Andersen.
På samme måde kan PET's kilder i de kriminelle miljøer være blevet mere tilbageholdne, mener efterretningschefen. Samtidig peger han på, at visse passager i den kontroversielle bog vil gøre det lettere at være kriminel.
Eksempelvis kan det være skadeligt, at Scharf i bogen fortæller, hvordan en terrormistænkt i 2007 ved ankomsten til Danmark blev taget til side i paskontrollen, så PET uden hans viden kunne gennemsøge hans kuffert.
- Man skulle være en skidt terrorist, hvis man ikke begynder at overveje, hvordan man i fremtiden skal transportere sine ting, siger Borch Andersen.
Jakob Scharf nægter sig skyldig og kræver frifindelse. Det sker blandt andet med henvisning til, at mange af de oplysninger, han omtaler i bogen, allerede har været fremme, og at han naturligvis har været varsom.
Den vurdering er Scharf, der stod i spidsen for PET i årene 2007-2013, imidlertid slet ikke i stand til foretage, mener Borch Andersen.
- Fem minutter efter at man er gået ud ad døren, vil man have vanskeligere ved at vurdere konsekvensen af de oplysninger, man giver om tjenesten, siger PET-chefen.
I øvrigt kalder han det "underordnet", at flere oplysninger i "Syv år for PET" allerede var offentligt kendt, da bogen udkom.
- At oplysninger af denne karakter bringes videre af en tidligere chef for PET, giver det en helt anden validitet, siger Finn Borch Andersen.
Der er afsat 15 retsdage til sagen i Københavns Byret. Mandagens retsmøde er det tredje.
/ritzau/