Der er ikke grundlag for at sigte 12 unge og tre tidligere ansatte på opholdsstedet Solhaven for blandt andet at have foretaget falsk anmeldelse og for at lyve i retten.
Det mener Nordjyllands Politi, der på den baggrund afviser advokat Niels Fjeldbergs politianmeldelse.
- Vi har stoppet efterforskningen, fordi vi ikke mener, der er grundlag for at fortsætte, siger advokaturchef Birthe Wirenfeldt til Ritzau.
Efterforskningen af en 13. ung, der beskyldes for afpresning, er endnu ikke afsluttet.
Advokat Niels Fjeldbergs anmeldelse udspringer af en stor voldssag, hvor forstanderen på opholdsstedet og 11 ansatte i januar blev frifundet for blandt andet vold og ulovlig tvang mod i alt 20 unge.
Herefter valgte de frifundne at gå til modangreb med en politianmeldelse, men ifølge politiets egen undersøgelse er der altså ikke noget at komme efter.
Læs mere om Solhaven-sagen her
I forbindelse med den store straffesag i Aalborg fremlagde forsvaret ellers helt konkrete beviser for, at flere unge løj i retten, mener Niels Fjeldberg.
- Vi kan påvise direkte usandheder. Derfor er de anmeldt for at lyve i retten, siger advokaten.
Blandt andet påstod en af de unge, at vold på Solhaven var skyld i, at han havde fået skadet en tand, selvom det ifølge Niels Fjeldberg viste sig, at tanden var blevet ødelagt et år tidligere, da han var i praktik som smed.
I et andet tilfælde påstod en tidligere beboer, at han havde brækket en knogle, da personale på Solhaven havde tvunget hans finger bagud.
- Men Retslægerådet siger, at det er meget usandsynligt. Han har desuden selv sagt til lægerne på Farsø Sygehus, at han i vrede havde hamret sin hånd ind i et skab, siger advokaten.
De frifundne mener, at Nordjyllands Politi har efterforsket sagen så ensidigt, at en anden politikreds burde have undersøgt anmeldelserne.
Niels Fjeldberg påpeger, at Nordjyllands Politi under retssagen selv har ført de unge som vidner og argumenteret for deres troværdighed i forsøget på at få personalet på Solhaven dømt.
Kritisabelt forløb mener advokat
Der var ikke skyggen af tvivl at spore hos anklager Lene Lentz fra Nordjyllands Politi, da maraton-retssagen mod forstanderen og 11 ansatte på opholdsstedet Solhaven i januar var ved at være forbi.
De tiltalte var skyldige, og retten havde ingen grund til at tvivle på de unge, der beskyldte forstander Søren Virenfeldt og hans ansatte for blandt andet grov vold og mishandling.
Sagen endte imidlertidigt som bekendt med frifindelse af de tiltalte, men alligevel afviser politiet at sigte de unge for at have foretaget falsk anmeldelse og for at lyve i retten.
Beslutningen er truffet af blandt andre Lene Lentz, og det er ifølge advokat Niels Fjeldberg, der repræsenterer 11 af de frifundne, helt galt.
- Den person, der har siddet og skamrost sine vidner i retten, skal altså ikke efterfølgende sættes til at tage stilling til, om de har løjet. Det er simpelthen helt galt, siger Niels Fjeldberg.
Birthe Wirenfeldt kan ikke se det problematiske i at sætte Lene Lentz til at efterforske sagen mod de unge, selvom anklageren i retten førte dem som sandhedsvidner.
- Det er ganske sædvanligt. Vi er ansat til at tage tjenstlig stilling, og det gør os ikke personligt inhabile, at vi har lavet en efterforskning.
- Hvis man ser på forvaltningsloven, er det kun, hvis man har personlig eller økonomisk interesse i sagen, at man kan være inhabil, mener hun.
Niels Fjeldberg er ikke overbevist og vil derfor klage over afgørelsen til Statsadvokaten.
På vegne af 11 af de 12 frifundne kræver han 5,7 millioner kroner i tabt arbejdsfortjeneste.