Hvis det holder vand, at USA's præsident, Donald Trump, har tænkt sig at trække USA ud af klimaaftalen fra Paris, "tangerer det til at være en forbrydelse mod menneskeheden og fremtidige generationer".
Det siger Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk.
Ny Europa-sektion på DenOffentlige
Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.
Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.
- Det er et historisk svigt i en grad, som jeg ikke i min vildeste fantasi kunne have forestillet mig, vi skulle opleve, siger han.
- Det her må kræve et klart modsvar fra ikke mindst EU, men også den danske regering. Men i denne her sammenhæng må det være EU, der må komme på banen, tilføjer Uffe Elbæk.
Også SF-formand Pia Olsen Dyhr kalder det en katastrofe, hvis USA trækker sig ud af klimaaftalen:
- Vi risikerer, at det inspirerer andre lande til at sige, at så behøver vi heller ikke leve op til de målsætninger, vi har givet hinanden hånd på, og så smuldrer aftalen pludselig. Det må ikke ske.
- Jeg håber, at vi i Europa kan gå forrest med det gode eksempel. Hver gang de skruer ned for deres ambitioner, skal vi skrue op for vores og vise, at der er en anden vej, siger hun i en skriftlig kommentar.
Enhedslistens udenrigsordfører, Nikolaj Villumsen, kalder det uacceptabelt, hvis USA løber fra aftalen:
- Aftalebrud skal mødes med politisk og økonomisk pres, skriver han på Twitter.
Det er ikke bekræftet fra officielt hold, at amerikanerne trækker sig fra aftalen fra 2015, der lægger op til, at klodens opvarmning skal holdes under maksimalt 2-1,5 grader i forhold til det førindustrielle niveau.
På Twitter skriver præsidenten selv, at han vil komme med en endelig udmelding en af de kommende dage.
USA's opbakning til internationale klimaaftaler har svigtet før. Kyoto-protokollen fra 1997 blev aldrig ratificeret af USA.
Alligevel er der en væsentlig forskel på dengang og i dag, hvis Trump hiver USA ud af Parisaftalen, mener Uffe Elbæk:
- Siden Kyotoaftalen er klimaforandringerne blevet så markante, at forskerne diskuterer, om vi har passeret et klimamæssigt tipping point i verden, siger han.
- Øsamfund forsvinder i Stillehavet, isen på både Nord- og Sydpolen smelter i et omfang, man ikke kunne have drømt om for bare få år siden, og antallet af storme er nu et antal, som er helt uden fortilfælde.
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt er også bekymret over "rygterne" fra USA, skriver han på Twitter:
- Heldigvis kan stærkt globalt momentum ikke stoppes, beroliger ministeren.
/ritzau/