Professor: OK18 gennembrud skal ske på statens område

Velfærd

12/04/2018 09:11

Freja Eriksen

Der er brug for et gennembrud på statens område i forhandlingsrunden lørdag, vurderer professor, efter de kommunale forhandlere igen tog hjem uden en overenskomst natten til torsdag.

En konflikt er rykket lidt tættere på. Men den kan stadig undgås.

Natten til torsdag sluttede en ny omgang forhandlinger om offentlige overenskomster uden resultat. Forhandlerne på det kommunale område forlod Forligsinstitutionen tomhændede kort efter midnat.

Nu ser parterne frem mod lørdag, hvor det statslige områdes topforhandlere, innovationsminister Sophie Løhde (V) og HKKF-formand Flemming Vinther, er indkaldt til en ny runde.

Det fortæller Flemming Ibsen, professor emeritus ved Center for Arbejdsmarkedsforskning på Aalborg Universitet.

OK'18 tema på DenOffentlige

Vi samler alle historier om overenskomstforhandlingerne på en fælles temaside. Følg forhandlingerne her.

Historier om tidligere overenskomster finder du her.

Skal I være med? Kontakt os.

- Jeg tror ikke, at der sker noget i nogen af forhandlingerne, før lønrammen ligger der. Og det er staten, der skal lave gennembruddet - så kan de andre ting falde på plads, siger Flemming Ibsen.

Med "de andre ting" henviser han især til de uenigheder, der er om lærernes arbejdstidsaftale samt om retten til betalt spisepause for de offentligt ansatte.

- Det med arbejdstiden og frokostpausen skal der også betales for, så på en eller anden måde skal lønnen være rammen, der også rummer de andre ting, siger Flemming Ibsen.

De kommunalt ansattes topforhandler, Anders Bondo Christensen fra Danmarks Lærerforening, ønsker sig også et gennembrud på statens område inden de næste kommunale forhandlinger søndag.

- Jeg er overbevist om, at hvis der skal ske noget positivt på søndag, så skal der ske noget positivt på nogle af de andre forhandlinger, siger Anders Bondo Christensen ifølge Folkeskolen.dk.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

Heller ikke hos kommunernes topforhandler, Michael Ziegler, var der optimisme at spore, da parterne gik hver til sit.

- Man skal have luppen frem for at se bevægelsen, og der er stadig uenighed omkring løn, lærernes arbejdstid og spisepausen, sagde Michael Ziegler ifølge DR.

Parterne har travlt, fortæller professor Flemming Ibsen.

- Tirsdag er sat som deadline for et mæglingsforslag. Man kan godt forestille sig, at de forhandler til det allersidste, og forligskvinden kan udsætte konflikten to uger endnu. Men det er ikke sandsynligt, for hun vil opretholde presset, siger Flemming Ibsen.

Kommer der ingen aftale eller udskydelse, udbryder der strejke 22. april og lockout 28. april.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.