Der bliver flere og flere fattige, og det rammer børnene, siger Red Barnet. Her er det et billede fra kunstprojektet Fuck the Poor af Marc Trensig. Foto: Oya Metin

Red Barnet: Der bliver flere fattige børn i Danmark

Velfærd

15/04/2014 11:47

Nick Allentoft

Hvert sjette danske barn er fattigt, viser ny rapport fra Red Barnet. Børnefattigdom stiger over hele Europa.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Antallet af børn, som vokser op i fattigdom i Danmark, er stigende. Det viser en ny rapport fra Red Barnet.

I 2012 risikerede 15,3 procent af børnene i Danmark en opvækst i fattigdom eller social eksklusion. Det svarer til hvert sjette danske barn.

I 2008 var tallet kun 12,7 procent, viser rapporten, som sammenligner fattigdom blandt børn i de europæiske lande. 

Selvom Danmark overordnet klarer sig godt i den europæiske sammenligning, så ærgrer Red Barnet sig over, at der bliver flere og ikke færre fattige børn i Danmark.

- Det er tankevækkende, at de senere års debatter om velfærdsydelser som kontanthjælpsloft, dagpengeperioder og incitamenter til arbejde alle sammen har fundet sted i voksenhøjde uden blik for konsekvenserne i børnehøjde.

Det siger Jonas Keiding Lindholm, vicegeneralsekretær i Red Barnet, til Ritzau.

- Fokus har været på de makroøkonomiske tendenser og de nødvendige lovindgreb, så vi ikke har haft blik for konsekvenserne, siger han.

Læs også: Fattige børn dropper venner og fritidsaktiviteter

Rapporten fra Red Barnets europæiske søsterorganisationer medtager statistikker fra de 28 EU-medlemslande samt Island, Schweiz og Norge. Danmark er et af de 24 lande, hvor den relative børnefattigdom stiger.

Men blandt andet Norge, Tyskland og Finland har formået at bremse den negative udvikling og har fået færre fattige børn, siger Jonas Keiding Lindholm.

- Der er selvfølgelig forskellige forhold, der gør sig gældende i de lande, men fællesnævneren er, at man har styrket det sociale sikkerhedsnet, og man har taget nogle tiltag for at mindske uligheden, siger han.

- For eksempel at sænke skatten for dem, der tjener mindst, og fastholdt niveauer for overførselsindkomster, tilføjer Jonas Keiding Lindholm.

Hvis man ser isoleret på, hvor mange børn, der er i risiko for fattigdom og social eksklusion, klarer Danmark sig godt. Kun Norge og Finland har færre fattige børn.

Rapporten tager blandt andet udgangspunkt i EU's relative fattigdomsgrænse, hvor man bliver regnet som fattig, hvis man tjener mindre end 60 procent af den nationale gennemsnitsindkomst.

- Børn over hele Europa fortæller os de samme historier om, hvordan fattigdommen påvirker dem. De mister venner og føler sig udenfor, fordi deres forældres økonomiske ressourcer kun lige akkurat rækker til dagen og vejen, siger Jonas Keiding Lindholm.

- Børnene kommer længere og længere væk fra det fællesskab, som er så vigtigt for et barns udvikling. Vi hører desværre også børn fortælle om at blive sat på gaden, bo i nedslidte bygninger, fryse om vinteren og gå sultne i seng, tilføjer han.

FAKTA: Fattige børn i Europa Red Barnet slår fast i en ny rapport, at børnefattigdommen er stigende i Europa. 

* Rapporten "Child poverty and social exclusion in Europe - A matter of children's rights" sammenligner tal fra de 28 EU-medlemslande samt Island, Schweiz og Norge.

* Rapporten fra Red Barnet og dens europæiske søsterorganisationer slår fast, at uligheden vokser over hele Europa, og at der bliver flere fattige europæiske børn.

* Ifølge rapporten lever næsten 27 millioner børn i Europa i fattigdom og social eksklusion eller i risiko herfor.

* Alene mellem 2008 og 2012 er antallet af fattige børn i Europa vokset med næsten en million. 

* Ifølge rapporten er børn fattige og i risiko for social udelukkelse, hvis familien lever for under 60 procent af den nationale gennemsnitsindkomst, hvis der er svag tilknytning til arbejdsmarkedet, og hvis børnene lider under "betydningsfulde materielle afsavn".

* Færrest fattige børn er der i Norge, hvor 11,9 procent af børnene lever under EU's fattigdomsgrænse. Herefter kommer Finland med 14,9 procent og Danmark med 15,3 procent.

* På de følgende pladser kommer Holland, Island og Tyskland hvor mellem 16 og 18,4 procent af børnene er fattige.

* Sverige ligger et stykke over Danmark med 19,4 procent.

* Helt i bunden ligger Bulgarien med 52,3 procent, Rumænien med 52,2 procent og Ungarn med 40,9 procent.

Kilde: Red Barnet "Child Poverty and Social Exclusion in Europe: A matter of children's rights."

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.