Regeringen vil have landets 98 kommuner til at give en række opgaver fra sig. I stedet skal opgaverne samles i nogle større centre. Der er tale om opgaver såsom it-drift, vedligeholdelse af veje og bogholderi. Det skriver Jyllands-Posten lørdag.
Økonomiaftalerne
Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.
Det er minister for offentlig innovation Sophie Løhde (V), der står bag regeringens forslag. Det bliver konkret til udspillet "fælles løsninger".
Idéen er, at staten, regionerne og kommunerne skal spare "et anseligt milliardbeløb over fem år" ved at samle en række opgaver. LÆS OGSÅ: KL: Gevinsterne er allerede høstet - Det har aldrig været nogen naturlov, at alle 98 kommuner skal have hver deres lønadministration, it-drift eller afdeling for vejvedligeholdelse, siger Sophie Løhde til Jyllands-Posten. - Der er masser af penge at hente til bedre velfærd ved at samle kommunernes administration i færre enheder. LÆS OGSÅ: Sæt varme hænder og institutioner helt fri Hun præsenterer forslaget for kommunerne, når de i næste uge genoptager økonomiforhandlingerne med regeringen.Ministeren afviser KLs henvisning til "spøgelset fra Skat" og peger på Udbetaling Danmark, der udbetaler eksempelvis boligstøtte og folkepension, som et succesrigt eksempel.
Ekspert: Kommuner presses af centralisering Overfor Jyllands-Posten udtrykke professor i økonomistyring ved Aalborg Universitet Per Nikolaj Bukh skepsis overfor forslaget. - Kommunerne har så forskellige systemer, at der nemt kan opstå problemer, der langt overskygger gevinsterne. Faren ved den slags øvelser er, at det ender i endnu en centraliseringsfiasko, siger han. Kommunalforsker og forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole Roger Buch mener, at det kan vise sig at være spil for galleriet, når innovationsminister Sophie Løhde (V) foreslår at samle kommunale opgaver inden for veje, it-drift, bogholderi og løn i centrale enheder. Selv om statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) stod fadder til kommunalreformen, der reducerede antallet af kommuner, tvivler Roger Buch på, at regeringen ønsker at skrue op for centraliseringen. Han tror i stedet, regeringen bruger det taktisk til at presse Kommunernes Landsforening forud for slaget om næste års økonomiaftale. /ritzau/