Sundhedsminister Nick Hækkerup (S) får opbakning fra både SF og Enhedslisten til sin idé om at sætte flere ressourcer af til kortuddannede end højtuddannede.
- Ulighed i sundhed er et kæmpe problem, og vi ved, at forudsætningen for at behandle folk lige er at behandle dem forskelligt, siger SF's sundhedsordfører Özlem Cekic.
Undersøgelse på undersøgelse viser, at kortuddannede får flere alvorlige sygdomme og lever kortere end højtuddannede.
Derfor er sundhedsministerens tanke, at kortuddannede skal have mere hjælp og vejledning, mens højtuddannede må klare sig med mindre.
- Grundlæggende synes jeg, det er fornuftigt, siger Enhedslistens sundhedsordfører Stine Brix.
Læs også: Blå blok om sundhed: Vi opdeler ikke efter uddannelse
En af grundende til, at særligt ufaglærte mænd dør tidligere, er, at de er for lang tid om at gå til lægen med deres symptomer. Derfor foreslår Stine Brix, at ufaglærte mænd skal indkaldes til sundhedstjek.
- Det vil gøre det muligt at fange kroniske sygdomme som sukkersyge, kræft og KOL, som nogle er lidt for lang tid om at gå til lægen med, siger hun.
Det er dog ikke en idé, der møder opbakning hos SF. Özlem Cekic frygter, at man med sundhedstjek sygeliggøre raske mennesker. Men hun er enig i, at sundhedsvæsnet skal blive bedre til at opsøge.
- Vi har et sundhedsvæsen, som forventer, at folk kommer til hjælpen, i stedet for at hjælpen kommer til dem. Vi skal blive langt bedre til opsøgende og forebyggende arbejde, siger hun.
- Vi ved for eksempel, at mænd ikke kommer til lægen, så skal vi sørge for, at vi for eksempel møder dem på arbejdspladsen, siger hun.
Ministeren vil ikke lovgive på området. Han vil i stedet diskutere konkrete tiltag med sundhedssektorens organisationer.
Både lægernes og sygeplejerskernes fagforeninger mener, at det er en god idé at hjælpe der, hvor behovet er størst, men understreger, at det ikke nødvendigvis afgøres af uddannelse.
/ritzau/