Næsten halvdelen af de 600.000 syriske flygtninge, der lige nu befinder sig i Jordan, har fra 1. september mistet den økonomiske støtte fra FN. Dermed forsvinder deres levebrød.
De begrænsede midler til nærområderne er med til at skabe ustabilitet, og det får folk til at flygte, fortæller generalsekretær i Dansk Røde Kors, Anders Ladekarl.
Flygtninge overblik
- Nærområderne har aldrig været så dårligt finansieret, som de er nu. Der er ingen fremtid for dem i Jordan - og slet ikke i Syrien, siger Anders Ladekarl.
Anders Ladekarl er lige nu på besøg i flygtningeområderne i Jordan. Han fortæller, at situationen tilspidses af den dårlige økonomi, for når flygtningene knapt har råd til den basale overlevelse, så resulterer det i desperation.
Godt ti procent af befolkningen i Jordan er nu syriske flygtninge. Den voksende underklasse resulterer i kriminalitet, tiggeri og børnearbejde, hvilket skaber stridigheder med jordanerne.
- Der er opstået mange spændinger mellem flygtninge og lokalbefolkning, fordi jordanerne ser skævt til, at syrerne trækker på hospitaler og skoler. Det er blevet meget ubehageligt at være flygtning i området, siger Anders Ladekarl.
Ifølge Anders Ladekarl får disse spændinger mange syriske flygtninge til at søge videre mod Europa. Omkring en fjerdedel af syrerne i Jordan overvejer at flygte videre, siger han.
Hvis man kan give alle flygtninge 500 kroner om måneden, er det nok til basal overlevelse, og Anders Ladekarl forventer, at det derudover kan modarbejde flygtningestrømmen til Europa.
Dog kræver det handlen fra omverdenen.
- Der er ikke sammenhæng mellem det, vi forventer af nærområderne, og det vi bidrager med til nærområderne. Hele verden er nødt til at få øjnene op for, at det er i alles interesse, at situationen i nærområderne forbedres, siger Anders Ladekarl.
/ritzau/