S og DF enige: Hjælp mere i nærområderne

Politik

24/09/2015 11:42

Nick Allentoft

Det er godt, at EU flytter flygtninges fokus til nærområdet, siger DF-ordfører, mens S-ordfører, Dan Jørgensen, vil have EU til at sende endnu flere penge til nærområderne.
Dansk Folkeparti og Socialdemokraterne er enige om at der skal bruges langt flere penge på flygtninge i nærområderne, ligesom stats- og regeringscheferne blev enige om ved EU-topmødet i Bruxelles.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

- Det er rigtigt, at EU får et andet fokus. Det er helt umuligt at forestille sig, at vi hvert år kan tage imod hundredtusinder af personer fra Mellemøsten og Afrika på permanent basis. Tilstrømningen er ganske enkelt for voldsom, siger Kenneth Kristensen Berth.

Socialdemokraternes EU-ordfører, Dan Jørgensen er enig.   - Lige nu er der for dårlig kontrol med EU's ydre grænser. Det skal opprioriteres. Der er overhovedet heller ikke nok hjælp i nærområdet. Derfor er det godt, at der sættes flere penge af, siger Dan Jørgensen til Ritzau.   Begge ordførere påpeger, at flere millioner syrere er internt fordrevne, mens hele fire millioner er flygtet til Syriens nabolande, Libanon, Jordan og Tyrkiet, hvorfra de søger mod EU.   - EU kan ikke klare, at massive menneskestrømme permanent vælter ind i EU gennem Grækenland og Italien, siger Dansk Folkepartis EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth.    - En milliard euro er alt for lidt. Man skal finde betydeligt flere midler, når man ser på, hvor stort budget EU har til ulandsbistand. I Libanon, Tyrkiet og Jordan belaster millioner af mennesker infrastrukturen.    Dan Jørgensen advarer om, at der kommer endnu større flygtningestrømme, hvis de tre lande bryder sammen under byrden af flygtninge.   Folkevandringen destabiliserer EU  Når Tyskland i år modtager godt én million flygtninge, så svarer det til tre millioner mennesker, når hver flygtning henter sin kone og børn op ved familiesammenføring, påpeger han.   - Det er ikke en holdbar situation. Det kan intet land holde til, siger Kenneth Kristensen Berth.   Han vil skille flygtninge fra økonomiske migranter i store flygtningelejre. De skal ligge i nærområderne og ikke placeres i Grækenland og Italien, mener han.   - Vi vil gerne give et betragteligt bidrag til nærområderne. Men det forudsætter, at andre lande i området som Egypten og de arabiske golfstater også øger deres indsats, siger Kenneth Kristensen Berth.   Her er Dan Jørgensen dog uenig. Han vil ikke lægge hot spots - flygtningelejre, som sorterer flygtninge fra økonomiske migranter - i nærområdet ligesom Dansk Folkeparti. Hot spots skal placeres i Italien og Grækenland, som EU-topmødet besluttede, mener Dan Jørgensen.   - Det er ganske fornuftigt. Det er klart, at vi også skal hjælpe udenfor EU i samarbejde med lande i nærområdet så, at de skal kunne håndtere problemerne. Men flere mennesker vil søge, hvis man lægger asylansøgninger uden for EU, mener han.   - Så får vi - alt andet lige - langt flere asylansøgere, siger Dan Jørgensen.   /Ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.