Stiger uligheden i Danmark, så formuer og magt koncentreres på færre hænder? Og hvad kan der gøres for at skabe mere lige muligheder i Danmark?
De spørgsmål vil SF have undersøgt af en ligestillingskommission. Det foreslår SF's formand, Pia Olsen Dyhr, i forbindelse med sin tale på Folkemødet på Bornholm.
- Lighed er et middel, der gør, at flere får mulighed for at realisere deres drømme og potentiale. Det er til gavn for samfundet, fordi lighed skaber tryghed og langt mere sammenhængskraft, siger Pia Olsen Dyhr.
I Pia Olsen Dyhrs udlægning bliver for meget af ens fremtid afgjort af, om man er barn af velhavende forældre med hus og overskud til lektiehjælp, eller vokser op i en boligblok hvor forældrenes egne problemer måske fylder mere end barnets behov.
Ud over økonomisk ulighed bør kommissionen også se på de sociale, sundhedsmæssige, boligmæssige, uddannelsesmæssige, etniske og kønsmæssige dimensioner af ulighed, mener SF.
Fattigdomsdebatten boks
Fattigdomsdebatten bidrager med ny viden til fattigdoms-området. Læs tidligere indlæg her:
- Flere fattige øger pres på sundhedsvæsnet
- Folketinget - ikke EU - har forværret fattigdommen i Danmark
- Realitetscheck af uholdbar børnecheck
- Syv gode råd om at overleve på kontanthjælp
- Hvis unge på kontanthjælp var dyr
- Et 80-20 samfund med blindt øje for fattigdom
- Fattigdom er menneskets skyld
Temaredaktør Per K. Larsen har beskæftiget sig med fattigdom og socialt udsatte gennem årtier, og er i dag landssekretær i EAPN.
- Lad os få lavet en tilstandsrapport over uligheden, og hvordan vi får rettet op på den. Vi bør gå vores samfund igennem fra kælder til kvist, mener Pia Olsen Dyhr.
Enhedslisten, som SF regner blandt støtterne af forslaget, tager imod forslaget uden den store begejstring. Til dr.dk siger Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen:
- Det er en god idé at gøre noget ved uligheden. Men jeg har lidt svært ved at se, hvad en kommission skal bruges til.
- Det er jo ikke raketvidenskab. Vi ved sådan set godt, hvorfor uligheden vokser: Det gør den, fordi regeringen - desværre med SF's deltagelse - har sænket ydelserne for nogle af de fattigste grupper i vores samfund, samtidig med den har lettet skatten i toppen.
Pia Olsen Dyhr erkender, at hun selv bærer en del af ansvaret for uligheden i kraft af de reformer, som SF stemte for, mens partiet var en del af S-R-SF-regeringen:
- Jo, der har været reformer, som SF er en del af, som har haft negative sider. Vi har ikke altid fået det, vi ønsker, hverken før, under og eller efter tiden i regering.
- Men i modsætning til andre i dansk politik er vi ikke dumstændige. Når vi ser urimelige konsekvenser af vores politik, er vi ikke for stolte til at se på, om noget skal ændres.
SF's formand nævner selv den gensidige forsørgerpligt for ugifte par på kontanthjælp som et af de tiltag, som rammer uretfærdigt hårdt.