Sigtet er fortsat fængslet: Papir om 37 millioner i udbytteskat var noget pjat

Velfærd

30/08/2017 18:56

Nick Allentoft

Skats penge røg via Litauen og caribisk østat til USA, hvor de blev brugt til køb af villa, siger politiet.

Et par af de afgørende dokumenter i Bagmandspolitiets sag om bedrageri med udbytteskat mod en tidligere ansat i Skat dukkede op ved en ransagning af mandens bopæl i Helsingborg i marts 2016.

Det er kommet frem i et retsmøde i Østre Landsret onsdag, hvor dommerne har afgjort, at varetægtsfængslingen af den 68-årige skal fortsætte.

Papirerne handler om 37 millioner kroner, som den 68-åriges kammerat skulle have udbetalt i refusion for udbytteskat. Og de drejer sig også om Skats overførsel af pengene til en bank i Litauen.

Men det var "bare noget pjat, vi sad og lavede om natten, når vi ikke havde noget andet at lave," har den 68-årige sagt om dokumenterne under en afhøring hos politiet.

Han nægter sig skyldig i sigtelserne, som angår bedrageri, skatteunddragelse og bestikkelse. Kammeraten skal have betalt ham godt to millioner kroner for hans fiksfakserier i Skat, påstår Bagmandspolitiet. Men den tidligere ansatte i Skat siger, at pengene var lån og betaling for konsulentydelser.

Tidligere har sagen været behandlet bag lukkede døre, men landsretten har onsdag tilladt åbenhed om sagen.

De angiveligt afslørende papirer fundet i Helsingborg er dateret 24. juli 2007. Og bare en måneds tid senere - 27. august om morgenen - gik den 68-årige i gang.

Fra sin arbejdsplads i Skat indtastede han til bogholderiet oplysninger om 14 ansøgninger om refusion af udbytteskat. Det tog 20 minutter, fortæller specialanklager Stig Fleischer i landsretten.

Han er sigtet for bedrageri mod det offentlige, da han sørgede for uberettiget udbetaling af 37 millioner kroner i refusion for udbytteskat. Også skatteunddragelse og bestikkelse sigter Bagmandspolitiet ham for.

Manden, der bor i Helsingborg, nægter sig skyldig. Siden 27. maj i år har han været varetægtsfængslet. 

De mange penge havnede via banker i Litauen og en østat i Caribien hos den 68-åriges kammerat, der boede i USA. Denne mand har siddet fængslet siden 23. maj.

Forsvareren for den 68-årige, advokat Lars Henriksen, siger, at han vil forsøge at komme videre til Højesteret. Det kræver dog en tilladelse fra Procesbevillingsnævnet.

I stedet for fængsling burde en deponering af pas og andre identitetspapirer være tilstrækkeligt, mener advokaten.

Der er ikke grund til at tro, at den 68-årige S. vil stikke af fra den kommende straffesag, eller at han vil påvirke andre og dermed ødelægge opklaringsarbejdet, lyder det.

- I hvert fald siden juni 2016 har han haft alle muligheder for at flygte og for at påvirke efterforskningen, men det er ikke foregået, har Lars Henriksen sagt.

Det var sidste sommer, at S. blev afhørt af Bagmandspolitiet om de 37 millioner kroner. Men først 26. maj i år blev han altså anholdt i Helsingborg og senere samme dag overgivet af svensk politi til danske betjente ved Circle K-benzinstationen ved Københavns Lufthavn.

Omvendt har Bagmandspolitiet argumenteret for fortsat fængsling.

- Mængden af beviser er overvældende, sagde specialanklager Stig Fleischer onsdag formiddag.

Han har bedt landsretten om at fastslå, at der ikke kun er en begrundet mistanke. Den er ovenikøbet særligt bestyrket, og fængsling skal derfor også ske af hensyn til folks retsfølelse, lød det.

- Det er så groft, at skatteydernes penge blev behandlet på den måde, og at man tilgodeser sin gode ven med 37 millioner kroner. Det er så stødende, at hensynet til retshåndhævelsen taler for en fortsat fængsling, sagde Stig Fleischer.

Landsrettens begrundelse kendes dog ikke onsdag eftermiddag.

/ritzau//ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.