Skandaler koster farverig chef posten

Ledelse

12/03/2015 18:24

Nick Allentoft

Else Smith blev torsdag fyret som direktør i Sundhedsstyrelsen efter en stribe kontroversielle sager. Portræt og overblik her.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

  Sundhedsstyrelsens åbne kontorlandskaber blev mere grå, da administrerende direktør Else Smith torsdag pakkede sammen og forlod bygningen på Islands Brygge i København. Fritstillet med øjeblikkelig varsel af sundhedsminister Nick Hækkerup (S) efter en række skandalesager, der har sat styrelsen i et dårligt lys. 

Senest har DR Nyheder afsløret, at en hjerneskadet psykiater fra Vestjylland fik lov til at praktisere frem til 2013 trods årelange advarsler. Else Smith har været administrerende direktør for Sundhedsstyrelsen siden august 2010, hvor hun afløste Jesper Fisker, der blev departementschef i det daværende socialministerium.

Inden da var hun i seks år chef for styrelsens center for forebyggelse. Her høstede hun stor ros, da udbruddet af svineinfluenza trak op til hysteri i 2009. 

Mens andre lande købte stort ind af den dyre medicin Tamiflu, lykkedes det Else Smith at tale nervøsiteten ned både hos politikere og i befolkningen. Gang på gang tonede hun frem på skærmen med sine markante briller og beroligende forsikringer om, at situationen var under fuld kontrol.

Else Smith er købmandsdatter fra Vestjylland, og efter studentereksamen fra Holstebro Gymnasium i 1972 fortsatte hun på medicinstudiet på Aarhus Universitet. 

I 1996 fik hun en ph.d.-grad fra Københavns Universitet og blev siden speciallæge i samfundsmedicin. Efter ansættelser på Hvidovre Hospital og Statens Serum Institut kom hun til Sundhedsstyrelsen i 2004.

OVERBLIK: Sundhedsstyrelsens kontroversielle sager

Ifølge sundhedsminister Nick Hækkerup (S) er det en lang række problematiske sager i Sundhedsstyrelsen, der har ført til torsdagens fyring af styrelsens administrerende direktør Else Smith.

Her et overblik over nogle af sagerne i Else Smiths tid som direktør siden august 2010:

* Februar 2015: Det kommer frem, at en hjerneskadet psykiater i en årrække har fået lov til at arbejde, selv om Sundhedsstyrelsen flere gange blev advaret om psykiaterens tilstand. Psykiaterens arbejde fører til dødsfald og alvorlig fejlmedicinering af børn.

* Juni 2014: Den Europæiske Tilsynssammenslutning (Epso) påpeger, at Sundhedsstyrelsens tilsyn med blandt andet læger kan blive bedre, og at samarbejdet mellem styrelsens embedslæger og den centrale tilsynsenhed ikke fungerer optimalt.

* April 2013: En nordjysk psykiater udskriver i årevis store mængder medicin og fejlbehandlede patienter. Også i denne sag er Sundhedsstyrelsen flere gange blevet advaret, uden at man gjorde noget.

* Maj 2013: En syg donor får lov til at donere sæd til en sædbank og donerer i alt sæd til 64 graviditeter. En hullet lovgivning, der først blev ændret i 2012, er skyld i, at manden kunne donere sæden. Sundhedsstyrelsen erkender, at loven har været for slap.

* Marts 2013: Det kommer frem, at en række fødende kvinder har modtaget stoffet misoprostol, selvom det kan føre til, at fosteret dør eller får hjerneskade. Sundhedsstyrelsen har ikke reageret hurtigt nok på advarsler fra fagfolk om bivirkningerne.

* November 2012: En læge fra Slagelse udskriver i en periode store mængder afhængighedsskabende lægemidler til patienter, selvom Sundhedsstyrelsen flere gange var advaret mod situationen.

* Marts 2012: Sundhedsstyrelsen kritiseres for, at det ikke var den, men lægerne i Dansk Ortopædisk Selskab, der var de første til at reagere mod brugen af såkaldte metal-mod-metal-hofteproteser af frygt for alvorlige bivirkninger.

Kilder: DR, Berlingske, Ekstra Bladet

/ritzau

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.