Skatteansatte kalder kommission belastende: Vil hellere se frem

Ledelse

18/05/2017 11:50

Nick Allentoft

Medarbejderne i Skat vil hellere set frem end grave i fortidens skandaler. Ekspert mener at kommission kan forværre krisen i Skat.
Det siger Jørn Rise, der er formand for Dansk Told og Skatteforbund, som er forbund for en stor del af de ansatte i Skat. Han reagerer på, at der mandag opstod et bredt flertal i Folketinget for at nedsætte en kommission for at undersøge, hvorfor pengene har fosset ud af Skat.

Skandalerne i Skat

Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her. 

- Det er noget belastende at være i fokus med en kommissionsundersøgelse, det dræner altid en organisation. Vi havde hellere set frem, men vi forstår godt behovet for at vide, hvor ansvaret ligger, for det samme behov har medarbejderne i Skat, siger Jørn Rise.   Mandag aften krævede Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i en sjælden fælles pressemeddelelse, at sagerne i Skat bliver undersøgt af en kommission. Det har opbakning fra et flertal i Folketinget, og regeringen vil indkalde partierne til en drøftelse.   - Jeg håber, Skat, Skatteministeriet og så sandelig også Finansministeriet undersøges for det har været den bevilgende myndighed. Finansministeriet har presset på for at få effektiviseringer, rationaliseringer og afskedigelser. Så den del skal i hvert fald også med, siger Jørn Rise.   Han høster forståelse hos eksperter.   Professor: Kommission kan gøre ondt værre i Skat - En undersøgelseskommission vil få rigtig stor opmærksomhed fra politikere og embedsmænd, siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Jørgen Grønnegård Christensen til Ritzau.

- Dermed kan kommissionens arbejde stille sig i vejen for det oprydningsarbejde, der allerede er i gang i Skat, siger Jørgen Grønnegård Christensen.

Han henviser til de mange opgaver, der allerede nu har medarbejdernes fulde fokus og dermed skaber hektisk aktivitet på gangene i Skat.   - Skat bruger mange kræfter på at få inddrivelsen af skat op at køre igen. Derudover arbejdes der på at stable et nyt ejendomsvurderingssystem på benene, og sidst men ikke mindst er man i gang med at reorganisere Skat fra at være én samlet størrelse til nu at være syv separate styrelser, siger Jørgen Grønnegård Christensen.   Lektor Sten Bønsing, der forsker i forvaltningsret på Aalborg Universitet, påpeger, at man ikke kommer til at placere et juridisk ansvar. Men tiden vil gå med at se tilbage i stedet for at se frem. Den udlægning er Jørn Rise enig i.   - Jeg frygter belastningen i organisationen, fordi man nu både skal køre en ny organisation i gang, og man skal forberede sig til en undersøgelseskommission. Der skal findes en masse papirer frem. Det bliver langt mere omfattende, end man regner med. Spørgsmålet er, hvor lang tid man kommer hen, inden man har resultater, siger Jørn Rise.   Skatteminister Karsten Lauritzen (V) siger, at han nu går i gang med at forberede et oplæg til en kommission, før han indkalder til drøftelser med Folketingets partier.   Og så snart den proces måtte gå i gang, kan det få store konsekvenser for oprydningsarbejdet i Skat, mener Jørgen Grønnegård Christensen.   - En undersøgelseskommission kan meget vel ende med at stille sig i vejen for det oprydningsarbejde, der nu er i gang i Skat. Konsekvensen vil derfor sandsynligvis være, at den mistillid, der måtte være til Skat, og måden Skat bliver drevet på i dag, vil blive større.  Man risikerer at bære yderligere brænde til bålet, siger han.  

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.