Som det første sted i landet afholder PET, Socialstyrelsen og politiet et såkaldt 'opmærksomhedsseminar' for de kommunale medarbejdere i Syd- og Sønderjylland, der er i direkte kontakt med psykisk sårbare borgere.
Her bliver de undervist i at spotte tegn på tidlig radikalisering, fortæller Christian Østergaard, der er chef for det kriminalpræventive sekretariat hos Syd- og Sønderjyllands Politi.
- Hvis de ser nogle bekymringstegn derude, så skal de vide, hvordan de kan komme af med deres bekymring, og hvad er det for nogle bekymringstegn, der kan være. Det kunne være et ungt menneske, der ændrede adfærd, fortæller Christian Østergaard til DR Syd.
Frontmedarbejderne skal altså lære at slå alarm, hvis de møder en borger, som, de mener, kan være på vej mod radikalisering.
- Det kunne også være én, der begynder at gå sammen med nogle andre kammerater. Det kan også være et ungt menneske, som begynder at kigge efter nogle specielle ting på nettet, hvor vedkommende ikke har haft den interesse før, tilføjer Christian Østergaard.
En af dem, der har været på kursus, er uddannelsesvejleder Jesper Aaskov fra Sønderborg.
- Vi er blevet præsenteret for nogle af de undersøgelser, der er lavet i forhold til, hvad der sker på radikaliseringsområdet, og hvad der definerer radikalisering, fortæller han.
En anden kursus-deltager er SSP-koordinator i Haderslev Peter Jensen. Han tror ikke, at frontmedarbejderne går hjem og ser spøgelser. Men han er alligevel lidt skeptisk over for det store fokus på at forebygge anderledes tænkning.
- Jeg er lidt bekymret for, at vi får nogle af de her unge oprørere eller meningsdannere slukket, eller at de måske ikke tør stå frem, fordi deres forældre siger, at de ikke skal have deres renommé ødelagt, fordi de er med i en antidemokratisk bevægelse, der sympatiserer med islam, siger Peter Jensen.
I alt har 300 kommunale frontmedarbejdere i Syd- og Sønderjylland været på opmærksomhedskursus.