Sidste år betalte staten 325 millioner kroner for juridisk bistand fra advokatfirmaet.
Politiken har fået aktindsigt i en konsulentrapport, som Moderniseringsstyrelsen under Finansministeriet har bestilt, og her fremgår det, at Poul Schmith i sine årlige regnskabsopgørelser til Finansministeriet har medtaget udgifter til en gruppe medarbejdere, som ikke er omfattet i aftalen med staten. Det er sket i hvert fald siden 2008, og uden at Finansministeriet har gjort indsigelser.
Advokatfirmaet Poul Schmith har været statens dominerende advokat siden 1936, og som modydelse for den faste omsætning på nu flere hundrede millioner kroner årligt skal Kammeradvokaten give staten en rabat på en tredjedel af normalt salær. Men de nye oplysninger viser, at firmaet ikke har overholdt rabataftalen med Finansministeriet.
Netop rabatordningen har været stærkt kritiseret de senere år for at være »elastik i metermål«, fordi det var umuligt at kontrollere, om staten fik sin rabat. Skiftende finansministre har dog en gang om året skrevet til Folketinget, at aftalen med firmaet Poul Schmith er »økonomisk fordelagtig«, netop på grund af rabatten. I foråret i år indrømmede den nuværende finansminister Bjarne Corydon (S) så over for Folketinget, at det ikke længere var tilfældet. Han henviste til en rapport om kammeradvokatordningen fra konsulentfirmaet PA Consulting, dog uden at gå i detaljer.
Politikens aktindsigt i rapporten nu viser imidlertid, at konsulentfirmaet havde givet klar besked:
»Der er ikke et tilstrækkeligt solidt grundlag for at vurdere og dokumentere, at staten reelt har opnået den aftalte rabat på to tredjedele af sædvanligt salær ... og kammeradvokatens timepriser matcher derfor ikke de bedste priser, som andre professionelle indkøbere har opnået i markedet«.
Finansminister Bjarne Corydon skriver i en mail, at Finansministeriet »foranlediget af Politikens spørgsmål nu er i gang med at se på, om den hidtidige salærsammenligning kunne have været foretaget på en anden måde«.