Det gamle Skat har ikke været godt nok til at inddrive gæld til det offentlige.
Det påtaler Statsrevisorerne onsdag på baggrund af, at Rigsrevisionen er kommet med en kritisk beretning.
Den sætter spørgsmålstegn ved hele regnskabet for 2017 for Skat, der siden har skiftet navn til Skattestyrelsen.
Historierne om Skat
Læs meget mere om skandalerne og planerne med Skat på tema-siden her.
Statsrevisorernes formand, Peder Larsen (SF), havde "aldrig drømt om" at stå i en situation, hvor der skulle tages forbehold for statsregnskabet.
- Det er en uheldig udvikling, men det kommer ikke som den helt store overraskelse. For det er nogle forhold, som vi allerede er blevet gjort opmærksom på tidligere, siger han.
Skattestyrelsen har opgjort borgernes og virksomhedernes samlede restancer til Skat til at være 108,6 milliarder kroner.
Men på grund af problemer med det it-system, der skulle inddrive gælden, er Skattestyrelsen formentlig gået glip af mange milliarder kroner af gælden.
Ifølge Statsrevisorerne medfører det "betydelige tab" for det offentlige.
I statsrevisorernes kommentar til Rigsrevisionens rapport står der følgende:
- Skatteministeriets mangelfulde forvaltning af inddrivelsesområdet medfører betydelige tab for det offentlige, som betyder, at skyldnere ikke har oplevet nogen konsekvens af ikke at have betalt deres gæld til det offentlige.
FAKTA: Her er Statsrevisorernes skala for kritik Statsrevisorerne uddeler kritik af ministre og styrelser, hvis de ikke forvalter skatteborgernes penge godt.Statsrevisorerne giver onsdag det gamle Skat kritik for det seneste regnskab, der indeholder store usikkerheder om milliardbeløb.
Her kan du læse om Statsrevisorernes opgave og de forskellige grader af kritik:
* Statsrevisorerne skal holde styr på, at skatteborgernes penge bruges, som Folketinget har besluttet, og at pengene forvaltes så effektivt som muligt.
* Statsrevisorerne kan udtale kritik af for eksempel ministre, ministerier, styrelser og tilsyn på baggrund af rapporter fra Rigsrevisionen. Er kritikken af en minister særlig slem, siger man, at en minister har fået "en næse".
* Statsrevisorerne besluttede i 2007 at indføre en "karakterskala" for kritikken, som går fra det mest positive til det mest negative og ser sådan ud:
- finder det meget/særdeles positivt.
- finder det positivt.
- finder det tilfredsstillende/er tilfredse med.
- påpeger/understreger/henstiller/forventer.
- beklager/finder det bekymrende/foruroligende.
- finder det utilfredsstillende/er utilfredse med/og indskærper.
- kritiserer/finder kritisabelt/kritiserer skarpt/og indskærper.
- påtaler/påtaler skarpt.
- påtaler skarpt og henleder særligt Folketingets opmærksomhed på.
Kilde: Folketinget.
/ritzau/