Der er udfordringer med de fem regioner, hvis primære opgave er at drive sundhedsvæsnet. Men strukturelle ændringer er ikke løsningen på problemerne.
Sådan lyder det fra formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V).
- Jeg må sige, at jeg er er helt overbevist om, at regionerne er løsningen på problemerne i sundhedsvæsnet. Det er ikke en helt masse ny struktur, der skaber de forandringer, vi har brug for, siger hun.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) lægger ellers under pressemøde efter Venstres sommergruppemøde op til, at strukturelle forandringer skal sikre en bedre sammenhæng i behandlingen i Danmark.
Blandt andet ønsker Løkke, at kommunerne skal meget længere frem på banen i sundhedsvæsnet. Det er dog uvist, hvad det skal betyde for regionerne.
Stephanie Lose frygter, at det kan skabe flere problemer, hvis regionerne fjernes. Der er behov for, at der er nogen, der kan tage ansvar, lyder det.
- Hvis man vælger at fjerne ansvaret fra fem regioner og i højere lægger det ud i 98 kommuner, som i dag i forvejen er meget forskellige, så tror jeg, at man få flere problemer, end man har i dag, siger Stephanie Lose.
Hun medgiver dog, at der er behov for bedre sammenhæng og faglig koordinering mellem regionerne og kommunerne.
- Jeg er enig i, at der i fremtiden vil være nogle opgaver, der kan og skal løses uden for sygehusene.
- Men jeg tror, at forudsætningen for, at det bliver en succes er, at vi som regioner er drivkraft i at sikre, at der er det nødvendige samarbejde og de rette kompetencer til stede, siger hun.
Ifølge formand for Lægeforeningen, Andreas Rudkjøbing, bør sundhedsvæsnets skæbne ikke blive afgjort i et politisk slutspurt. Det kan føre til forhastede beslutninger, lyder det.
- Vi er ikke gift med regionerne, de har store udfordringer med blandt andet overbelægning, it, sammenhæng og psykiatri. Men de har også klaret mange opgaver, siger han.
- Omvendt har kommunerne stadig svært ved at løse de opgaver, de fik ved den sidste strukturreform, siger Andreas Rudkjøbing.
/ritzau/