Studerende dumper studietids-reform: Vi bliver stressede

Ledelse

28/04/2015 09:10

Nick Allentoft

Studerende forventer dårligere kontakt til arbejdsmarkedet på grund af reform, der skal mindske studietiden.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi kommer længere væk fra virkeligheden og arbejdsmarkedet.

Sådan lyder det fra de studerende i en ny stor undersøgelse af den såkaldte fremdriftsreform fra 2013, som regeringen og et bredt flertal i Folketinget står bag, og som er i gang med at blive rullet ud.

Næsten 3800 studerende har deltaget i undersøgelsen, som Djøf, Dansk Magisterforening og Ingeniørforeningen har fået lavet.

       Læs​ også: Minister står fast

Af dem forventer fire ud af ti, at de som en direkte konsekvens af reformens mål om at få de studerende hurtigere gennem studierne, vil få dårligere tid til at supplere læseriet med et studerelevant job ved siden af.

Og omkring halvdelen - 49 procent - forventer, at de bliver mere stressede af reformen, og det får nu de tre organisationer til at rykke ud med kraftig kritik af reformen:

- Politikerne har meget travlt med at understrege, at uddannelserne skal koble sig tættere til vores kommende arbejdsmarked, siger Tue Anders Johansson, formand for Djøf Studerende.

- Men fremdriftsreformen er direkte kontraproduktiv i forhold til, at vi kan få den praktiske erfaring, vi ved, vores kommende arbejdsgivere lægger stor vægt på, når vi skal søge job efter endt uddannelse, siger han.

Samme toner lyder fra Dansk Magisterforening:

- Det har massive konsekvenser, at der bliver udrullet en reform, som presser de studerende ud over rimelighedens grænser og skaber barrierer for, at de får erfaringer fra erhvervslivet, som er så afgørende for, at de kommer job, siger Ingrid Stage, formand for Dansk Magisterforening.

Hver femte af de medvirkende studerende i undersøgelsen forventer, at de lærer mindre - ikke mere - af det øgede pres for at komme hurtigere gennem studierne.

Uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) skal tirsdag i samråd i Folketinget om fremdriftsreformen.

 

FAKTA: Studerende skeptiske overfor reform  Sådan svarer de studerende i undersøgelse af deres forventninger til fremdriftsreformen fra 2013, som et bredt flertal i Folketinget står bag, og som er i gang med at blive rullet ud:   * 49 % af de studerende forventer at blive mere stressede.   * 41 % regner med at få dårligere tid til et studierelevant arbejde ved siden af studiet.   * 20 % tror, de kommer til at lære mindre.   * 12 % mener, at reformen øger sandsynligheden for, at de dropper ud.   I alt 3789 universitetsstuderende har deltaget i den internetbaserede spørgeskemaundersøgelse. Der blev sendt skemaer ud til 15.355, hvilket giver en svarprocent på omkring 25 procent.   Kilder: Undersøgelse foretaget af Dansk Magisterforening, Djøf og IDA   Hovedpunkter i fremdriftsreformen Regeringen, Venstre, De Konservative, Dansk Folkeparti og Liberal Alliance er blevet enige om en SU-reform. Reformen af SU-systemet - den såkaldte "fremdriftsreform" skal få de studerende hurtigere gennem uddannelsessystemet og samtidig skære i SU'en. Her er hovedpunkterne i reformen fra 2013:   * Det sjette år med SU fjernes for de studerende, som er startet mere end to år efter gymnasiet.   * Øgede krav til de studerende om at gennemføre en videregående uddannelse hurtigere gennem obligatorisk tilmelding til fag og eksamen samt afskaffelsen af muligheden for at melde sig fra til de enkelte prøver.   * Fremover stoppes udbetalingen af SU til inaktive studerende efter seks måneder mod 12 måneder i dag.   * Man kan højest begynde på fem ungdomsuddannelser med SU.   * Ændret SU til hjemmeboende. Grundbeløbet for hjemmeboendes SU sænkes.   * Afdæmpet regulering af SU-beløbet i perioden 2014 til 2021. Det betyder, at beløbet ikke vil stige i samme takt som tidligere.   * Øget støtte til befordringsgodtgørelse.   Kilde: Uddannelsesministeriet.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.