Det ser umiddelbart ikke ud til, at der er behov for at foretage en ny VVM-undersøgelse af de prøveboringer efter skifergas, som det franske energiselskab Total foretager ved Dybvad i Nordjylland.
Det er Naturstyrelsen umiddelbare vurdering. Det oplyser Naturstyrelsens kontorchef, Anne-Marie Vægter Rasmussen, til Ritzau.
- Vi har sendt vores umiddelbare vurdering i høring. Heri skriver vi, at vi umiddelbart vurderer, at de nye kemikalier ikke kan udløse en ny VVM-undersøgelse, siger hun.
En VVM-undersøgelse vurderer, hvordan miljøet påvirkes af boringerne.
Der er blevet foretaget en VVM-undersøgelse inden boringerne startede, men efter at de blev stoppet tidligere på måneden, har flere fronter krævet en ny undersøgelse.
Det var Energistyrelsen, som satte en stopper for prøveboringerne 6. maj. Det skete, fordi det franske energiselskab benyttede et kemikalie, som de ikke havde fået tilladelse til.
Tirsdag meldte Energistyrelsen ud, at Total kunne genoptage prøveboringerne, når de nødvendige tilladelser var i hus. Og det ser de nu ud til at kunne komme uden en ny VVM-undersøgelse.
Naturstyrelsen umiddelbare vurdering er sendt til høring hos berørte borgere og relevante myndigheder. Der er frist 26. maj.
- Vi må se om eventuelle høringssvar giver anledning til at ændre vurderingen. Vi vil hurtigst muligt efter fristen komme med en afgørelse, siger Anne-Marie Vægter Rasmussen.
Organisationer kritiserer beslutningen
Det er forkert, når Naturstyrelsen vurderer, at skifergasboringerne ved Dybvad i Nordjylland ikke kræver en ny miljøundersøgelse - en VVM-undersøgelse.
Så klar lyder beskeden fra miljøorganisationerne Danmarks Naturfredningsforening og Greenpeace.
Men selvom man er uenig i vurderingen, så er Danmarks Naturfredningsforenings ikke overrasket over meldingen. Det siger energi- og miljøpolitisk medarbejder, Sine Beuse Fauerby.
- Det er ærgerligt, at styrelsen ikke er enig med os i, at der skal foretages en supplerende VVM-undersøgelse. Men vi er ikke specielt overrasket over, at de har vurderet, som de nu har, siger hun.
Naturstyrelsens vurdering er sendt i høring, hvor berørte borgere og relevante myndigheder kan komme med høringssvar og indsigelse til vurderingen.
Danmarks Naturfredningsforening er en af høringsparterne, og de sender et høringssvar inden fristen 26. maj.
- Vi har tænkt os at skrive et høringssvar, hvor vi sætter spørgsmålstegn ved vurderinger af nogle af de ni nye stoffer, siger Sine Beuse Fauerby.
- Nogle af de stoffer, som der nu gives tilladelse til, er ikke helt uproblematiske, og derfor kunne vi godt have tænkt os, at man havde undersøgt stofferne nærmer.
Hos Greenpeace håber man, at miljøminister Kirsten Brosbøl(S) vil blande sig i sagen. Det fortæller Greenpeaces klima- og energimedarbejder, Tarjei Haaland.
- Vi er uenige med Naturstyrelsen, og vi vil slås for, at der bliver lavet en ny VVM-undersøgelse. Vi vil forsøge at få miljøministeren på banen, som må træffe en politisk beslutning, siger han.
Greenpeace får ligesom Danmarks Naturfredningsforening mulighed for at indgive et høringssvar til vurderingen, og det har man tænkt sig at gøre. Her vil man forsøge at argumentere for en ny VVM-undersøgelse.
- En ny undersøgelse vil give det fulde billede af de nye kemikalier. Her vil den strålebeskyttelsesplan, som blev godkendt i sidste øjeblik, også kunne blive undersøgt og vurderet af eksperter, siger Tarjei Haaland.