Dansk Folkeparti er klar til at gå med i en borgerlig mindretalsregering, hvis grundlaget er godt nok. Men hidtil har Venstre ikke rykket sig nok, fastslår Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, før han genoptager forhandlingerne med Lars Løkke Rasmussen.
- Vi ved jo, hvor knasterne er. Spørgsmålet er, om vi kan nå dem. Vi er ikke nået så langt, at vi kan lægge dem til side. Hvis vi skal med i en regering, så skal vi se, at især Venstre er kommet os i møde. Vi mangler det ryk, siger han.
Folketingsvalget 2015
Ifølge DF's arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, vil Venstre og Dansk Folkeparti ikke forhandle om en dagpengereform, før Dagpengekommissionen fremlægger sit udspil til efteråret.
Læs også: Overblik: Slagsmålet om dagpengene
- Dagpengeområdet bliver ikke forhandlet på plads, før kommissionen kommer med sit udspil, som jeg har forstået det. Der bliver ikke forhandlet nogen model på plads med Lars Løkke i forhandlingerne om regeringsdannelsen, siger Bent Bøgsted og understreger:
- Vi skal have lavet en bred aftale. Det er ikke noget, der skal lukkes af mellem to partier.
Det er afgørende for Dansk Folkeparti, at der findes en god løsning på genoptjeningsperioden til dagpenge.
- Det forlyder, at Dagpengekommissionen arbejder på bedre genoptjeningsmodeller, og det må vi afvente, lyder det fra Kristian Thulesen Dahl.
Læs også: Kommission: Genoptjening af dagpenge skal være nemmere
Dagpengekommissionen arbejder med "trappemodellen" og "kontomodellen" - der begge vil lempe genoptjeningskravet og gøre systemet mere fleksibelt.
Ingen nulvækst ifølge DF
En af de andre helt store knaster mellem Venstre og Dansk Folkeparti er det offentlige forbrug, hvor Venstre ønsker nulvækst, mens DF ønsker en stigning på 0,8 procent.
Men der har de seneste dage været lidt tvivl om, hvad DF's holdning til emnet egentlig er.
Næstformand Søren Espersen kaldte i weekenden de 0,8 procent for et af fire "ufravigelige" krav, men tirsdag udtalte partiets finansordfører, René Christensen, at de 0,8 procent ikke er et mål i sig selv.
Så hvad mener DF? Spørgsmålet blev stillet til formand Kristian Thulesen Dahl, før han onsdag formiddag skulle til forhandlinger med Lars Løkke Rasmussen.
- Jeg har sagt før, under og efter valgkampen, at når vi har lagt os på den økonomiske politik, som vi har gjort, det vil sige en vækst på 0,8 procent, så er det, fordi det er det, som der er behov for.
- Men det René Christensen siger, og det har han ret i, at det ikke er et mål i sig selv. Det er en refleksion over, hvad der skal til for at løfte opgaver i tilfredsstillende omfang.
- Målet er et ordentligt sundhedsvæsen, en værdig ældrepleje og ordentlige arbejdsvilkår for politiet. Det er målet, det andet er et middel til at nå det mål, siger Kristian Thulesen Dahl.
Spørgsmål: Men de mål er DF og Venstre vel enige om, ikke?
- Jeg kan ikke lave regnestykket, der siger, at man både kan have nulvækst og nå målet på ældre-, sundheds- og politiområdet, som vi gerne vil.
- Jeg er med på, at vi kan omprioritere nogle ting fra udviklingsbistand, asylpolitik og lignende, og det vil jeg holde Venstre fast på.
- Det kan selvfølgelig frigøre nogle penge, og man kan komme et stykke, men det bringer os ikke i mål, siger DF-formanden, der står i spidsen for blå bloks største parti.
Spørgsmål: Er spørgsmålet om de offentlige udgifter den største knast mellem Venstre og DF?
- Det er svært at sige, hvad der er den største knast, men det er klart en af de store knaster. Men tilstrækkelig kontrol ved grænsen er også en stor knast, hvor vi gerne vil have en egentlig grænsekontrol og gerne med toldere, siger Kristian Thulesen Dahl.