Det kinesiske statsbesøg i 2012 - som antændte Tibetsagen - var langt fra første gang, dansk politi har skærmet kinesiske statsmænd mod demonstranter.
Det skriver Berlingske og DR.
Mindst to gange tidligere har dansk politi taget særlige hensyn til kinesiske besøgende på bekostning af demonstranters grundlovssikrede ret til at forsamles og ytre sig.
Flere pensionerede og aktive politifolk siger til Berlingske, at det i årtier har været praksis hos ordensmagten at skærme kinesiske delegationer mod demonstranter.
Da den kinesiske premierminister Zhu Rongji ti år tidligere besøgte København i 2002, havde politiet også til opgave at forhindre demonstranter i at blive set.
Prøv DenOffentlige 2
DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur.
Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.
Sådan lyder det nu fra den daværende motorcykelleder i Københavns Politi, Ole Kahr, der havde det overordnede ansvar for at sikre eskorterne rundt i byen.
- Det var ikke exceptionelt i 2012. Det er en praksis, som har eksisteret lige siden jeg kan huske, når vi har kørt med kinesiske premierministre, eller hvem det ellers var. De måtte ikke visuelt se demonstranter, bannere og flag, siger Ole Kahr til P1 Orientering.
Under FN's Sociale Topmøde i 1995 siger kilderne ifølge Berlingske, at de sørgede for at flytte demonstranter, så de ikke kunne ses af de kinesiske delegationer.
Ifølge avisen var den pensionerede politikommissær Torben Juel Eriksen i 1995 ansvarlig for sikkerheden på Hotel Sheraton - i dag Hotel Scandic - ved søerne nær Vesterport.
Her besluttede han efter møder med kinesiske embedsmænd samt en kontaktperson fra Politiets Efterretningstjeneste (PET) at flytte demonstranterne, så de ikke kunne ses fra hotellet, hvor den kinesiske delegation med premierminister Li Peng boede.
- PET-agenten lagde vægt på, at arrangementet skulle forløbe på en sådan måde, at den kinesiske delegation ikke blev ydmyget, siger Torben Juel Eriksen.
De nye oplysninger tyder på, at der er "blevet løbet om hjørner med både Tibetkommissionen og Folketinget", siger professor i strafferet ved Københavns Universitet, Jørn Vestergaard til Berlingske.
Regeringen genåbnede i sidste uge Tibetkommissionen.
Det skete, efter at det i radioprogrammet P1 Orientering var kommet frem, at Udenrigsministeriet og Statsministeriet ikke havde udleveret potentielt centrale dokumenter om Tibetsagen.
I forbindelse med genåbningen af kommissionen kom det ligeledes frem, at Rigspolitiet pludselig havde fundet et hidtil ukendt arkiv med e-mail, de ellers havde slettet.
Gennedsat kommission skal granske besøg tilbage fra 1995
Justitsministeriet oplyser at den gennedsatte Tibetkommission skal granske kinesiske officielle besøg tilbage til 1995.
Politiet har onsdag oplyst Justitsministeriet om en taktisk befaling fra Københavns Politi i forbindelse med et besøg fra den kinesiske udenrigsminister i oktober 2011. Den taktiske befaling rejser ifølge ministeriet spørgsmål ved politiets håndtering af mulige demonstrationer under det pågældende besøg.
Endvidere er Justitsministeriet blevet bekendt med oplysninger om, at der er rejst spørgsmål om politiets håndtering af demonstrationer i forbindelse med officielle kinesiske besøg i 1995 og 2002.
Det er sket via henvendelser fra pressen, oplyser ministeriet.
På den baggrund har justitsminister Søren Pape Poulsen (K) altså besluttet at kulegrave samtlige officielle kinesiske besøg, tilbage til dengang Poul Nyrup Rasmussen (S) var statsminister i Danmark.
Tibetkommissionen havde egentlig afleveret sin rapport, der handlede om et besøg af den daværende kinesiske præsident Hu Jintao i 2012. Her fik demonstranter frataget tibetanske flag.
Der blev givet klart ulovlige ordrer og Folketinget modtog forkerte oplysninger, konkluderede kommissionen. Det var i strid med forsamlings- og ytringsfriheden, at politiet greb ind over for demonstranterne.
Ansvaret herfor blev placeret hos to ansatte i Københavns Politi. Men kommissionen fandt ikke grundlag for at antage, at ministre eller ansatte i Udenrigsministeriet, Justitsministeriet, Statsministeriet eller i politiets øverste ledelse havde kendskab til ordrerne.
Men efter at kommissionen var lukket ned, afslørede DR's P1, at en række mails, der befandt sig i backup-systemer, ikke var blevet udleveret.
Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) vil nu også sætte gang i en undersøgelse af politiets, anklagemyndighedens og PET's håndtering af data.
/ritzau/