Den forhenværende radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester Anna Mee Allerslev bekræfter på Facebook, at hun ikke fortsætter i politik, selv om hun er blevet genvalgt i København ved kommunalvalget.
- Tak til de 1123 københavnere, der har stemt på mig. Det har været en glæde, et privilegium og en ære at være folkevalgt.
- Desværre har jeg, som I ved, besluttet ikke at modtage valget. Derfor overgår mine stemmer - og mit mandat - til Radikales førstesuppleant.
- Tak for jeres støtte og de mange venlige ord, jeg har fået i de seneste uger, skriver hun.
Alle historier om KV/RV17 resultater
Vi har samlet alle historier om valgresultaterne på denne temaside.
Allerslev sagde farvel og tak til politik efter beskyldninger om vennetjenester og kritik af, at hun fik stillet et lokale gratis til rådighed på Københavns Rådhus i forbindelse med sit bryllup.
Allerslev har efterfølgende betalt de 65.000 kroner, lokalet kostede i leje.
Hun blev valgt som nummer fem af de fem radikale, der får en plads i Borgerrepræsentationen. Spidskandidat Mia Nyegaard (R) fik flest personlige stemmer blandt de radikale kandidater - nemlig 3844.
Mia Nyegaard overtog posten som beskæftigelses- og integrationsborgmester i København efter Allerslev.
De Radikale har også sikret sig en af de syv fagborgmesterposter i København i den kommende periode. Det er endnu uvist, hvilken borgmesterpost der vil blive tale om.
Nummer seks på den radikale liste er Christopher Røhl Andersen, der fik 1009 personlige stemmer. Han skal dermed overtage Allerslevs mandat, når hun efter planen træder ud af Borgerrepræsentationen.
Først skal Allerslev dog finde en begrundelse for ikke at blive i Borgerrepræsentationen. Man kan ikke bare uden videre trække sig, når først man er valgt til kommunalbestyrelsen i en kommune.
Men der er flere smutveje væk fra posten som kommunalpolitiker. Blandt andet hvis det ikke kan kombineres med private job, familielivet eller af helbredsmæssige årsager.
Man kan også opgive sit mandat ved at flytte fra kommunen.
FAKTA: Sådan opgiver en politiker sit mandat
Flere steder i landet kunne borgerne ved kommunalvalget 21. november stemme på politikere, der ikke længere var kandidater for deres parti eller liste.
Kandidaterne havde enten selv trukket sig eller var blevet smidt på porten. Men når en kandidatliste er indleveret til valgbestyrelsen, fanger bordet, og det var derfor fortsat muligt at stemme på de pågældende.
Det gjorde sig gældende for Anna Mee Allerslev.
Den forhenværende radikale beskæftigelses- og integrationsborgmester forlod i sidste måned politik.
Det skete efter beskyldninger om vennetjenester og kritik af, at hun fik stillet et lokale gratis til rådighed på Københavns Rådhus i forbindelse med sit bryllup.
Alligevel blev hun valgt ind, da hun fik 1123 personlige stemmer.
På følgende måde kan hun opgive sit mandat:
* Skulle en politiker blive valgt mod sin vilje, er der enkelte smutveje. For eksempel hvis hvervet ikke kan kombineres med job, familieliv eller af helbredsmæssige årsager.
* Den ultimative smutvej er dog at flytte ud af kommunen. Det kan man gøre i en kort periode og så flytte tilbage. Det er den sikre vej, hvis man ikke har lyst til at modtage valg.