Udligningscirkus om omfordeling: Nu varsler kommuner retssager mod staten

Politik

10/06/2018 22:15

Nick Allentoft

Borgmestre fra Hjørring, Lolland og Jammerbugt kommuner vil sagsøge staten efter fejl i udligning. Trecifrede millionbeløb på spil. Professor kalder det stærkt signal, men tvivler på en retssag.
Hjørring Kommune meldte som den første kommune ud, at den vil sagsøge staten på baggrund af fejl i udligningssystemet. Det skriver Nordjyske søndag. To andre kommuner har sluttet sig til, og flere ventes at melde sig.    Vi vil prøve sagen af, lyder det fra borgmester Arne Boelt (S).   - Kan det virkelig være rigtigt, at når der er gjort opmærksom på en fejl over for en minister, at det så ikke bliver rettet op, siger han til avisen.

Læs mere om udligningsdebatten her

Udligningsordningen er jævnligt emne for uenighed og debat mellem kommunerne. Læs meget mere på temasiden her. 

Han henviser til at Økonomi- og Indenrigsministeriet i 2014 blev gjort opmærksom på, at manglende oplysninger om udlændingenes uddannelse har kostet en række kommuner i provinsen flere hundrede millioner kroner.    - Hjørring har siden 2014 mistet noget, der ligner 75 millioner kroner. Det er rigtig mange penge, og vi har måttet skære ned på servicen alle mulige steder. I forvejen har vi et lavt serviceniveau i forhold til andre kommuner, uddyber Arne Boelt over for Ritzau.   Borgmesteren har længe pønset på at lægge sag an.   Men den udslagsgivende faktor var torsdagens aftale mellem Kommunernes Landsforening og regeringen.   Her modtager en række kommuner en kompensation på to milliarder kroner i en overgangsordning på to år.   Men det er de samme kommuner, der ifølge Arne Boelt har fået for meget udbetalt på grund af fejlen.   - Det er en våd klud i ansigtet. Vi får ikke nogen kompensation, men det gør kommuner, som i årevis har fået penge, de ikke skulle have haft, siger borgmesteren.   Det er ikke kun Hjørring Kommune, der har været ramt af fejlen. Ifølge Nordjyske har en række nordjyske kommuner mistet 326 millioner kroner på den konto.   Arne Boelt forventer også, at andre kommuner vil bakke et søgsmål op.   - Jeg tror, det ender med, at 10-15 kommuner går med i det her. Men jeg kan også sige, at hvis ikke de gør, så kører vi selv sagen, siger han.   Spørgsmål: Men er det ikke spild af skattekroner, at Hjørrings borgere nu skal betale advokater for at føre en sag mod staten?   - Det ville også være meget bedre, hvis et anstændigt folketingsflertal sagde, at vi skulle kigge på det her og kompensere os, siger Arne Boelt.   Finansminister Kristian Jensen (V) tager nyheden om erstatningskravet med ro.

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Det er et retssamfund, vi lever i. Hvis nogen mener, at de skal anlægge en retssag, så er det dét, de gør, siger han til Nordjyske.   Byrådet i Hjørring skal tage stilling til søgsmålet, og Arne Boelt forventer, at de retlige skridt mod staten kan tages i løbet af efteråret.   Lollands borgmester: Fejl har kostet os 111 millioner kroner Lolland Kommunes borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), bakker op om et sagsanlæg, som er på vej fra Hjørring Kommune mod staten.   - Jeg vil anbefale over for byrådet, at vi følger Hjørring og bakker op om et sagsanlæg mod staten, siger han til Ritzau.   Sagsanlægget kommer, fordi en række kommuner mener sig snydt for millioner af kroner på grund af en fejl i udligningssystemet.   Fejlen har betydet, at der ikke er taget højde for udlændinges uddannelsesniveau i det system, der udligner økonomien mellem kommunerne.   Så kommuner med mange højtuddannede udlændinge har fået samme tilskud som kommuner med mange udlændinge uden uddannelse.   - Over tre år har vi i Lolland Kommune mistet 111 millioner kroner på den konto. Det er rigtig mange penge, siger Holger Schou Rasmussen.   - Havde vi haft de penge, havde vi ikke behøvet at sætte skatten op eller optage et likviditetslån, siger borgmesteren.   Når snakken om et sagsanlæg kommer netop nu, hænger det ifølge Holger Schou Rasmussen sammen med den netop indgåede aftale mellem regeringen og Kommunernes Landsforening.   Den kompenserer kommuner, der står til at miste millioner, efter at fejlen er rettet.   Men det er de selv samme kommuner, der har nydt godt af fejlen, lyder det fra Hjørrings og Lollands borgmestre.   - Det, der får bægeret til at flyde over, er at man kompenserer kommuner for penge, de aldrig skulle have haft.   - Det er forskelsbehandling af kommuner, og det er ikke rimeligt, siger Holger Schou Rasmussen.   Han forventer, at flere kommuner vil følge Hjørring og Lolland og støtte op om et sagsanlæg mod staten.   En tredje kommune har søndag eftermiddag tilkendegivet, at man bakker op om kravet.   Det er Jammerbugt Kommune, der ifølge Nordjyske er gået glip af 51 millioner kroner i perioden fra 2015 til 2018.   De penge vil man forsøge at få hjem ved at tilslutte sig sagsanlægget, oplyser borgmester Mogens Gade (V) til avisen.   Professor Per Nikolaj Bukh tvivler ifølge DR Nordjylland på, at kommuerne kan få noget ud af en retssag.   - Jeg kan sagtens forstå deres ærgrelse over, at de har fået for få penge, men sagen er jo, at man simpelthen bare har valgt, at der ikke skal kompenseres for det, så det kan man hverken klage over eller føre retssag efterfølgende på, siger professoren til DR Nordjylland.   Det sender et tydeligt signal om utilfredshed, siger dog.  

- Så skal man jo også huske, at der her inden længe er nogle særtilskud, der skal fordeles mellem kommunerne, og der kan det jo godt være, at de kommuner, som kan rasle mest med sablen, føler at de står bedst i forhandlingerne om at få tilskud, siger Per Nikolaj Bukh til DR Nordjylland.

Han kalder det for relativt usædvanligt, at en gruppe kommuner overvejer at føre en sådan principiel sag mod staten, og han mindes ikke, at have hørt om lignende i den størrelse.

  OVERBLIK: Derfor vil Hjørring lægge sag an mod staten Hjørring er en af flere kommuner, der vil lægge sag an mod staten for at få betalt millioner tilbage, kommunen mener den har krav på.   Læs om baggrunden her.   * En fejl i udligningssystemet har siden 2014 betydet, at Hjørring mener sig snydt for cirka 75 millioner kroner.   * Fejlen er opstået, fordi udlændinges uddannelsesniveau ikke er blevet registreret.    * Det har haft betydning for tildelingen af midler mellem kommunerne i udligningssystemet.   * Eksempelvis har en veluddannet udlænding i Gentofte udløst samme tilskud som en ufaglært udlænding i eksempelvis Hjørring.   * Allerede i 2014 gjorde Lemvig Kommune Økonomi- og Indenrigsministeriet opmærksom på problemet.   * Fejlen er nu korrigeret, så udlændinges uddannelsesniveau fra 2019 vil blive regnet ind i udligningssystemet.   * Det betyder, at kommuner, der hidtil har fået for meget udbetalt, nu får et korrekt - og dermed mindre - beløb i udligning.   * Regeringen har i den netop indgåede aftale med Kommunernes Landsforening besluttet at kompensere de kommuner, der fremover får et mindre beløb, med tilsammen 2,2 milliarder kroner over to år.   * Men der er ikke nogen kompensation til de kommuner, der i perioden fra 2014 til 2018 har fået for lidt, og det er baggrunden for søgsmålet mod staten fra Hjørring Kommune.   Kilder: Nordjyske, Ritzau.   /ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.