Der er godt nyt til ledige, som er frustreret over at blive kaldt til samtaler i både a-kasser og jobcentre. Og som oplever en jobindsats, der ikke tager hensyn til, om man er nyuddannet eller har 25 års erfaring.
Fremover skal ledige nemlig have større ansvar og bedre mulighed for at påvirke deres egen jobindsats. Det fastslår en ny rapport om beskæftigelsessystemet fra et udvalg med den tidligere S-ministre Carsten Koch i spidsen.
- Ledige skal i højere grad selv kunne tilrettelægge og have indflydelse på kontakten med jobcentrene og a-kasser. De øgede valgmuligheder skal til gengæld følges op af krav til de ledige om, at de skal deltage i en intensiv jobsøgningsstøtte, hedder det i rapporten.
Rapporten blev mandag lækket, før arbejdsmarkedet parter har nået at komme med deres anbefalinger. Når det er sket, skal politikerne på Christiansborg tage stilling til, om de vil følge anbefalingerne.
Udvalget lægger dog ikke skjul på, at der bør gøres op med papirnusseri og skrankepaver på landets jobcentre og a-kasser.
- Færre proceskrav og detaljerede tidsfrister til samtaler og aktivering vil understøtte, at jobcentrene og a-kasserne i højere grad har fokus på indhold og resultater, hedder det i rapporten.
Fremover skal ledige heller ikke kunne tvinges til uddannelse. I stedet skal uddannelsen gå til ledige, der "har lyst til at lære nyt og som har mod på at gå i gang med et uddannelsesforløb":
- Ledige, der ikke har lyst, skal ikke forpligtes til at tage en uddannelse eller kortere opkvalificeringsforløb. Det er spild af penge og af den lediges tid, hedder det i rapporten.
Samtidig skal jobcentrene rette deres fokus mere i mod virksomhedernes behov:
- Virksomhederne skal opleve, at jobcentrene leverer en proaktiv og koordineret service, der er tilpasset til den enkelte virksomheds behov.
- Jobcentrene skal fremover tilbyde virksomhederne systematisk hjælp til rekruttering af arbejdskraft, uddannelse og opkvalificering samt fastholdelse af medarbejdere fx i forbindelse med længerevarende sygemelding, står der blandt andet i anbefalingerne.
/ritzau/