Det er ikke altid nødvendigt, at embedsfolk er flankeret af deres minister, for at de kan bidrage med faglig viden til Folketingets udvalg.
Det mener Udvalget for Forretningsordenen, som onsdag har vedtaget en beretning, som opfordrer regeringen til at "udvise fleksibilitet og imødekommenhed" over for de politiske udvalgs ønsker om input fra embedsmænd i forbindelse med høringer og møder.
- Vi beder om, at man overvejer rent praktisk, om der er ting, embedsmændene kan bidrage til at opklare, uden at der nødvendigvis er en minister til stede, og at man kigger meget pragmatisk på det, forklarer Folketingets formand, Mogens Lykketoft (S), til Ritzau.
Opfordringen kommer efter flere konkrete sager, hvor det har været svært for udvalgene at få embedsfolk til at møde op og besvare faktuelle spørgsmål.
- Jeg har fået den oplevelse, at man generelt forvalter det meget restriktivt, og det beder jeg om, at man tænker igennem, siger formanden, som konstaterer:
- Jeg mener bestemt, der er tilfælde, hvor det havde været helt uproblematisk – også set fra regeringens synspunkt.
Justitsminister Mette Frederiksen (S) meddelte i oktober i et brev til formanden, at regeringen har principielle betænkeligheder ved at lade embedsmænd deltage i eksempelvis høringer.
Begrundelsen lød, at det kunne "sløre ansvarsforholdene på ministerområdet" og sætte embedsfolkene i situationer, hvor de "reelt varetager politikerroller".
- Jeg forstår godt bekymringen, men vi tror faktisk godt, at både ministre og embedsmænd kan afveje det, så man kan få en hurtigere sagsgang, siger Mogens Lykketoft.
Spørgsmål: Så I mener ikke, at man kan sige, at det altid er problematisk at lade embedsmænd deltage?
- Nej, det mener jeg sådan set ikke. Der er også udmærkede eksempler i fortiden på, at det har fungeret uden problemer, mener formanden.