FÅ OVERBLIK HER
I mange hjem er fjernsynet sjældent tændt.
I stedet kommer underholdningen fra de internationale streamingtjenester som HBO og Netflix. De nye teknologier kommer til at ændre danskernes medieforbrug markant.
Derfor har et udvalg bestående af medieeksperter opstillet fem scenarier for, hvordan public service-medierne i fremtiden skal overleve i den nye medievirkelighed.
Her er fem spørgsmål til formand for udvalget Connie Hedegaard:
Spørgsmål: Hvorfor er det så vigtigt at bevare public service?
- I et demokrati er det vigtigt, at der er en grad af fælles referencerammer og fælles kommunikationskanaler.
- I forbindelse med det amerikanske præsidentvalg kan vi se, hvad der sker, hvis man ikke længere har nogle kanaler, hvor man er enige om, hvad der er fakta. Det udfordrer demokratiet.
Spørgsmål: Så USA er skrækscenariet?
- Der er desværre en del skrækscenarier for tiden. Men de steder, hvor man har en stærk public service-tradition, har man også grundlag for at have andre stærke medier.
Spørgsmål: Findes det perfekte scenarie?
- Man kunne sikkert godt tegne et helt perfekt public service-scenarie, hvor man kunne tjekke mange bokse af. For eksempel at børn og unge får det, de vil have på den måde, de vil have det.
- Man kan godt lave en model, hvor familien Danmark får nogle fælles kommunikationskanaler. Men det er meget sværere i det fremtidige mediebillede, end det har været tidligere.
Spørgsmål: I et af scenarierne har udvalget set på muligheden for at koncentrere al public service hos DR. Hvad er fordelen ved det?
- Et af kritikpunkterne fra dagspressen er, at public service fylder for meget i Danmark. Man kan få det til at fylde mindre ved at sælge TV2 fra og slå TV2's regioner og DR's regioner sammen.
- Så bliver det ikke helt så mange kræfter, der er koncentreret om public service-medier. Men i det scenarie mister man jo også nogle ting.
Spørgsmål: I opfordrer til, at man grundigt læser rapporten, inden man tager den politiske debat. Men allerede nu melder blå blok, at DR bør på slankekur. Hvad mener du om det?
- Den debat kommer, når man skal mene noget ud af vinduet. Det er fristende som politiker at mene noget om det ene og det andet. Nu har vi lige fremlagt rapporten for medieordførerne, og det er en meget nuanceret debat, der er bag kulisserne.
- I dag skal man mene alt muligt, men når der kommer ro på, tror jeg sådan set, at der er en ægte interesse for at finde ud af, hvordan vi kan bevare et stærkt public service-indhold, siger Connie Hedegaard.
/ritzau/