Landets universiteter skal slippes fri af den statslige spændetrøje. Og studerende skal ikke være underlagt de tvangsmekanismer, som i dag dikterer, at de skal møde op til bestemte eksaminer og færdiggøre bestemte fag.
Sådan lyder meldingen fra Venstre, der ønsker et opgør med den hårdt kritiserede fremdriftsreform, som partiet selv er medunderskriver af.
Det skriver Politiken.
Partiformand Lars Løkke Rasmussen præsenterer mandag et ungepolitisk udspil, som både omfatter skoler, ungdomsuddannelser og de højere læreanstalter. Her får fremdriftsreformen kritik med på vejen.
- Man må konstatere, at fremdriftsreformen har skabt en massiv spændetrøje - både om den enkelte studerende og universiteterne. Den har skabt masser af bureaukrati. Antallet af reeksaminationer er eksploderet, og studerende møder ikke op til eksamen, siger Lars Løkke Rasmussen til Politiken.
Når det gælder universiteterne, holder Venstre fast i målet om, at de studerende skal hurtigere gennem uddannelserne, og at den økonomiske hammer skal falde, hvis universiteterne ikke når målene.
Men Venstre vil afskaffe en ordning, hvor de studerende automatisk tilmeldes eksaminer svarende til 30 såkaldte ECTS-point per semester. Og partiet vil også fjerne den såkaldte tvangsmerit, hvor visse studerende pålægges at færdiggøre fag, der ikke længere er relevante for dem.
Formanden for Danske Studerendes Fællesråd, Yasmin Davali, er "sindssygt glad for, at der bliver åbnet op over for at lave nogle forbedringer", men uddannelsesminister Sofie Carsten Nielsen (R) giver ikke meget for Venstres udspil.
- Først stiller Venstre med endnu skrappere krav til reformen, og så løber de fra reformen igen. Det her oser af valgflæsk, siger Sofie Carsten Nielsen til Politiken.