I dag udkommer Saxos årlige rapport ‘Sådan læser vi 2024’, som undersøger danske læseres læsevaner og baserer sig på en undersøgelse med flere end 10.000 læserbesvarelser.
Rapporten viser en positiv udvikling blandt de danske læsere, hvor hver tredje angiver at have læst mere i 2024, end de gjorde i 2023. Antallet af læsere, som har læst mere end 10 bøger i årets løb, er steget til 74 % ift. 70 % året forinden.
Læselysten mærkes også markant hos Saxo, hvor der i 2024 totalt set blev solgt og streamet 5,3 mio. læse- og lytteoplevelser. Det svarer til en stigning på 20 % ift. 2023, hvor tallet også satte rekord og lød på 4,4 mio. Samtidig steg den gennemsnitlige daglige læse- og lytteaktivitet blandt streamingmedlemmerne i Saxo-appen med 12 % – fra 23 minutter til 25 minutter.
Mere end hver anden læser ville dog gerne have læst endnu mere, og her siger 4 ud af 10, at mindre tid på skærme ville kunne øge deres læsning. Samtidig angiver 40 %, at de oplever deres telefon som et forstyrrende element ifm. læsning.
Hovedpointer fra rapporten 'Sådan læser vi 2024’
3 ud af 4 læsere foretrækker papirbogen fremfor de digitale bogformater. Alligevel er det kun hver anden, der primært læser fysiske bøger.
60 % af læserne er nu bogstreamere. Dette tal er siden 2017 vokset med 38 procentpoint.
Hver ottende læser ville læse mere, hvis bøger var billigere, mens 42 % køber brugte bøger bl.a. for at spare penge.
Knap 50 % læser på daglig basis, mens 90 % læser ugentligt.
AI-skepsis: 68 % har ikke lyst til at læse bøger, hvor AI er ‘forfatteren’. Tværtimod er forfatterkendskab den primære inspirationskilde, når læserne udvælger deres næste læseoplevelse, både hvad angår streaming og fysiske bøger.
Læsere finder andre læsere attraktive: 63 % mener, at læsning øger attraktionsværdien hos andre mennesker.
Læs hele rapporten ‘‘Sådan læser vi 2024 – Saxos årlige rapport om danskernes læsevaner’’.
Om Saxos årlige læseundersøgelse
Hvert år spørger vi ind til danske læseres læse- og lyttevaner. Det har vi gjort siden 2016 for at følge med i tendenserne i læseudviklingen. I november 2024 gennemførte vi vores årlige læseundersøgelse, som flere end 10.000 personer deltog i, og det er den læseundersøgelse samt supplerende data om litteraturforbrug, rapporten baserer sig på.