Hovedparten af Danmarks befolkning ser pessimistisk på fremtidens velfærdssamfund.
Således forventer 56 procent, at velfærden i fremtiden bliver ringere end i dag. Imens tror kun seks ud af 100, at den bliver bedre.
Det viser en ny Gallup-måling ifølge Berlingske fredag.
Velfærdsstat eller velfærdssamfund
Vi har sat velfærd til debat i en tid, hvor kampen mellem velfærdsstat og velfærdssamfund er blevet afgørende for velfærdsmodellens fremtid.
Følg artikler og indlæg på temasiden her.
Yderligere viser målingen, at kun tre ud af ti danskere er enige i, at velfærden er blevet bedre over de seneste ti år. Resten er uenig i dette udsagn.
Forelagt målingen siger finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til avisen, at det for ham at se også handler om psykologi.
- Velfærden er ikke blevet dårligere i de seneste ti år. Det var et mysterium for mig, at danskerne i nullerne oplevede, at velfærden blev ringere, når man ved, hvor meget vi postede i den, siger ministeren til Berlingske.
Han henviser til kontrasterne i en tid, hvor folk fik samtalekøkkener hjemme, samtidig med at de mindre fancy toiletter på deres børns skole.
Claus Hjort Frederiksen hører til blandt målingens mindretal, som mener, at velfærden ikke står for fald.
Han peger blandt andet på regeringens 2025-plan, som, mener han, netop sikrer velfærd i fremtiden.
- Foretager man sig ingenting, vil velfærden blive dårligere, siger han.
Thor Pedersen (V), der var finansminister i 2001-2007, er ked af, at det eneste mål for velfærd er "flere penge" eller "færre penge".
- Hvad er velfærd? Er det velfærd, hvis vi har et samfund, hvor familier kan klare sig selv og har det godt uden at få hjælp udefra? Nej, det er det ikke hos de fleste danskere.
- Vi måler i stedet velfærd på, hvor mange penge vi bruger på det, som folk ikke selv magter. Sygehuse, børnepasning og lægebesøg. Så hvis vi tager alle penge fra folk og bruger hver en krone i det offentlige, så er det optimal og god velfærd, siger Thor Pedersen til Berlingske.
- Nordkorea er et godt eksempel. Det ville være total velfærd, tilføjer han.
/ritzau/