Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Femte gange skulle det være: Sådan gik forsøget med at pandaerne til parre sig i Københavns ZOO

Dyr

14/04/2024 16:46

J. Bøgen

Holdet bag bjørnene havde lagt en ny strategi til forsøget i år.

Fredag middag måtte dyrepasserteamet i ZOO erkende, at det heller ikke blev i 2024, at der ville finde en parring sted mellem de to pandaer Mao Sun og Xing Er.

Det er femte gang, at ZOO forsøger at få de to pandaer til at parre sig. 

"Himlen er mørk, og det regner ned over ZOO lige nu. Det afspejler nok meget godt mit humør lige nu," siger dyrepasser Nadja Søndergaard fredag i en pressemeddelelse.

Holdt øje dag og nat

Hun har sorte rander under øjnene, der indikerer, at hun har fået alt for lidt søvn de seneste dage, da hun og resten af bjørneteamet dag og nat har holdt øje med, at Mao Suns brunstperiode skulle peake, så de kunne lukke de to pandaer sammen - med en parring til følge.

Det sidste lykkedes desværre ikke. 

"Vi havde, som altid, et kæmpe håb om, at det ville lykkes bjørnene at knække koden. Især med vores nye strategi om at prøve noget helt nyt og i nye rammer. Desværre gik det ikke som vi havde håbet på,  og det er ærligt talt lidt nedslående lige nu. Vi har forberedt os i lang tid og haft mange tanker og snakke om, hvordan vi bedst muligt kunne sætte bjørnene op til succes. I andre zoologiske haver har det virket med netop denne fremgangsmåde, men det er naturligvis ikke ensbetydende med, at det er en strategi, der fungerer for Mao Sun og Xing Er. Bjørne er jo meget forskellige," lyder det fra dyrepasseren, der har passet de to pandaer, siden de ankom til ZOO i 2019.

Ny strategi i 2024

Parringsstrategien 2024 gik ud på, at de to pandaer blev lukket sammen i stalden i stedet for ude i anlægget. På den måde havde de kun hinanden at skulle forholde sig til og ville ikke blive distraheret.

I stalden kunne bjørneteamet også afspille lydoptagelser af brunstige pandaer, som var blevet anbefalet af internationale zoo-kollegaer. Desværre betød det ikke, at der opstod sød musik.

Nadja Søndergaard ser dog alligevel positivt på forløbet, hvor teamet har lært pandaerne endnu bedre at kende i forhold til signaler og adfærd.

"Vi har set to dyr, der trods alt har forsøgt at finde rytmen, hvilket giver håb. Vi er desuden heller ikke typerne, der giver op, så når vi lige har fået snakket hele forløbet igennem, kender jeg vores team godt nok til at vide at nye tanker og teorier til næste års introduktion hurtigt bliver et samtaleemne i kaffestuen."

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.