Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Hvis du ikke allerede gør det: Derfor skal du børste din hunds tænder

Dyr

08/11/2024 07:38

J. Bøgen

En ikke tidligere offentliggjort undersøgelse, udarbejdet for Agria, viser, at hele 95 % af danske hundeejere ikke børster deres hunds tænder dagligt. Dette kan påvirke din hunds sundhed kan føre til mund- og tandproblemer samt store smerter. Derfor får du her Agrias bedste tandbørstnings-tips.

Undersøgelsen viste, at 4 procent børster deres hunds tænder hver dag. 10 procent børster en gang om måneden, mens 38 procent aldrig børster deres hunds tænder.

"Alle hunde fortjener en god tandsundhed og muligheden for at beholde sine tænderne langt ind i alderdommen. Det er en god investering at børste din hunds tænder bare et par minutter om dagen," siger Agria Dyreforsikrings chefdyrlæge, Mogens Brix Koldkjær.

Derfor skal hundens tænder børstes

Han forklarer, at hunde - ligesom mennesker - vil få plak på tænderne. Hvis denne plak ikke fjernes, vil den forstenes og blive til tandsten.

Tandsten sætter sig på ydersiden af tænderne og irriterer tandkødet og vævet omkring tænderne, og tandkødet kan blive betændt og rødt. Hvis tilstanden får lov til at fortsætte, vil betændelsen forværres, og tænderne kan løsne sig.

"Betændelse og infektioner kan tære på det væv, som tænderne sidder fast i, og tænderne kan derfor med tiden løsne sig og falde ud. Mange hunde kan fungere uden tænder, men betændelse og infektion i mundhulen er en smertefuld tilstand," forklarer Mogens Brix Koldkjær.

Infektioner i kæbeknoglen kan ødelægge knoglevævet og gøre kæbeknoglen mere skrøbelig og tilbøjelig til at brække. Bakterier kan også komme ind i blodbanen og dermed føre til infektioner andre steder i kroppen.

Reducer dyrlægeregningerne

"Den mest effektive måde at forebygge mund- og tandproblemer på er at børste din hunds tænder. Den er nemmest at vænne din hund til tandbørstningen, allerede mens den er hvalp, men du kan sagtens vænne en voksen hund til denne vigtige rutine. Vi anbefaler også regelmæssige dyrlægebesøg for at kontrollere mund- og tandtilstanden," siger chefdyrlægen.

Ligesom nogle mennesker må regelmæssigt til tandlægen, må nogle hunde jævnligt gå til dyrlægen for at få fjernet tandsten under narkose. Hvis du børster din hunds tænder dagligt, kan du måske helt undgå denne udgift eller i hvert fald reducere, hvor ofte din hund har brug for fjernelse af tandsten.

Væn din hund til at få børstet tænder

  • Børst din hunds tænder en gang om dagen. Vælg gerne et fast tidspunkt, så det er nemmere at huske. Tidspunktet skal helst være, når der er lang tid, til hunden igen skal spise.

  • Hvis din hund ikke er vant til at børste tænder, er det vigtigt at starte forsigtigt op og gradvist øge tandbørstningen dag for dag. I starten kan det være nok bare at smøre lidt tandpasta på ydersiden af tænderne. Mange hunde synes, at hundetandpasta smager godt, så et tip kan derfor være at give lidt smag på tungen som belønning, når den er færdig.

  • Når din hund er vant til at få tandpasta smurt på tænderne, kan du børste forsigtigt med hundetandpastaen og en fugtig vatrondel eller et stykke stof på pegefingeren. Gør børstning til en positiv oplevelse med masser af ros og opmuntring.

  • Efterhånden som din hund vænner sig til det, kan du udskifte vatrondellen eller et stofstykket med en tandbørste af den passende størrelse. Du kan købe en tandbørste til hunde i dyrebutikker og veterinærklinikker, eller du kan bruge en blød børne- eller voksentandbørste. 

"Tandpasta til hunde indeholder enzymer, der er specielt designet til at forebygge tandsten. Hundetandpastaerne er smagt til, så de fleste hunde synes, disse smager godt. Det er vigtigt, at du aldrig bruger tandpasta, der er beregnet til mennesker. Tandpasta til mennesker indeholder stoffer, der kan være giftige for hunde," advarer Mogens Brix Koldkjær.

Har din hund ondt i munden?

Det kan være svært at opdage, om hunden har ondt i munden. Som regel holder hunde ikke op med at spise på grund af smerter. Nogle hunde vil blot synke maden, uden først at tygge den, eller tygger med den anden side af munden, men det kan være svært at opdage. Symptomer på ondt i munden kan f.eks. være:

  • Dårlig ånde

  • Lysegul eller brun belægning på tænderne

  • Rødt, irriteret eller blødende tandkød

  • Løse tænder

  • Savlen

  • Slikker, kradser eller gnider sig om munden

  • Nedsat appetit

  • Problemer med at tygge

  • Aggression eller anden adfærdsændring

  • Nedtrykt humør og nedsat almentilstand.

Undersøgelsen blev gennemført af Xtreme på vegne af Agria i november 2023. 442 hundeejere bidrog med svar.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.