Ekspert: Fremragende med alternativ til kommissioner

Politik

29/11/2013 10:03

Freja Eriksen

Undersøgelseskommissioner er ofte langvarige og står ikke mål med, hvad man får ud af dem, mener ekspert.

Drop de langstrakte undersøgelseskommissioner og indfør i stedet høringer i Folketinget, der kan gennemføres langt hurtigere.

Initiativet fra Folketingets øverste ledelse, som Berlingske omtaler fredag, falder umiddelbart i god jord hos Tim Knudsen, der er professor emeritus i forvaltningsret ved Københavns Universitet.

- Det lyder fremragende. Undersøgelseskommissioner kan være berettigede, men de har nogle problemer. De er ofte meget langvarige og har nogle gange mest historisk interesse. Og de er dyre. Så hvis man i nogle situationer kan bruge parlamentariske høringer, så er det en fordel, mener han.

Folketingets Præsidium, der består af et folketingsmedlem fra haver af de fem største partier, vil indføre såkaldte parlamentariske høringer, hvor politikere og embedsfolk kan indkaldes til en høring, hvis de eksempelvis mistænkes for magtmisbrug.

Derved vil man kunne undgå årelange undersøgelseskommissioner som eksempelvis Farum-kommissionen, der brugte ni år på at granske daværende borgmester Peter Brixtoftes tvivlsomme embedsførelse.

Undersøgelseskommissionerne vil dog fortsat bestå som muligt middel. Det er fornuftigt, mener Tim Knudsen.

- Undersøgelseskommissioner skal være der som et redskab. Men nogle gange kan det være en fordel at få gjort det noget hurtigere, siger Tim Knudsen, som opfordrer til, at det bliver muligt for et mindretal på 40 procent at igangsætte en høring.

- Nogle undersøgelseskommissioner har ventet mange år med overhovedet at komme i gang, fordi flertallet først skulle skifte i Folketinget, påpeger han.

I øjeblikket arbejder fire undersøgelseskommissioner - herunder den meget omtalte Skattesagskommission. Tim Knudsen ønsker ikke at pege på, om nogen af sagerne vil kunne være klaret ved en parlamentshøring i stedet.

- Men der er masser af sager, der aldrig er blevet undersøgt, fordi man viger tilbage fra at bruge undersøgelseskommissioner, siger han og nævner Danmarks rolle i Irak-krigen som eksempel.

Her har Storbritannien allerede haft flere høringer, hvor baggrunden for landets rolle i krigen er blevet undersøgt.

- Det har vi aldrig fået gjort, fortæller Tim Knudsen.

Netop baggrunden for den danske rolle i Irak-krigen er ved at blive undersøgt i den såkaldte Irak-Afghanistan-kommission, der blev nedsat i 2012 - ni år efter invasionen i Irak.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.