Fra 2. august fik alle lønmodtagere ret til 5 omsorgsdage hvert kalenderår.
Tilbage i juni vedtog Folketinget nemlig lov om fravær af familiemæssige årsagere. Helt konkret betyder den nye lov, at lønmodtagere har ret til at tage 5 ulønnede dage hvert kalenderår, hvis et familiemedlem for eksempel skal til kræftbehandling, din partner skal udredes for demens eller en helt tredje ting.
For at få helt styr på de nye regler, finder du her svar på 3 vigtige spørgsmål omkring den nye lov.
Hvordan ved jeg, om jeg har ret til omsorgsdage?
Alle lønmodtagere har ret til omsorgsorlov i 5 arbejdsdage hvert kalenderår. Retten gælder både lønmodtagere, der er ansat i en privat og en offentlig virksomhed, men ikke for selvstændige.
Der er ikke nogen regler for, om dagene skal afholdes enkeltvis eller samlet, men du kan ikke flytte omsorgsdagene til næste kalenderår. Hvis du ikke har gjort brug af dine omsorgsdage, inden kalenderen skifter årstal, går de dage tabt.
Hvem har jeg ret til at drage omsorg for?
Du kan bruge omsorgsdagene på støtte for dine børn, forældre, ægtefælle eller partner eller en person i din husstand, hvis der er behov for væsentlig omsorg eller støtte på grund af en alvorlig helbredsmæssig tilstand. Du har også mulighed for at bruge omsorgsdagene på dig selv.
Hvis du tager omsorgsorlov for en person i samme husstand som dig selv, er det et krav, at I har samme adresse i folkeregisteret.
Du skal også være opmærksom på, at en betingelse for at bruge omsorgsdagene er, at behovet for væsentlig omsorg eller støtte skal kunne dokumenteres. Din arbejdsgiver kan nemlig kræve, at du får en læge til at dokumentere behovet i form af for eksempel en indkaldelse til behandling. Det er dig, der har ansvaret for at fremskaffe, og eventuelt betale for, dokumentationen.
Der er ikke nogen regler for, hvornår du skal varsle din arbejdsgiver om, at du gør brug af omsorgsdagene. Når det så er sagt, vil det uden tvivl være god stil at informere din arbejdsplads så tidligt som muligt, så de har mulighed for at planlægge efter det.
Hvad så, når jeg vender tilbage efter omsorgsdagene?
Du har ret til at vende tilbage til det samme eller et tilsvarende arbejde, når du vender tilbage fra din omsorgsorlov. Kravene til arbejdsvilkår bliver heller ikke påvirket.
Hvis du har seks måneders anciennitet i dit job, har du også ret til at bede din arbejdsgiver om ændrede arbejdstider i en periode i forbindelse med den personlige omsorg og/eller støtte.
Din chef har ikke ret til at opsige dig, fordi du beder om omsorgsorlov. Heller ikke på grund af det fravær, du har i forbindelse med omsorgsdagene.
Kilder: Beskæftigelsesministeriet og FOA