Det kræver hundredvis af byggearbejdere at opføre det nye supersygehus i Odense. Staten troede, de havde sikret Fyn en masse lærepladser, men de lovede seks procent lærlinge tilfalder i vid ustrækning Polen. Selv mener byggeselskaberne, at de overholder reglerne. Det skriver Fagbladet 3F.
Lærlinge er mere end 900 kilometer væk fra byggeriet
En del af arbejdsstyrken er 46 lærlinge, der er placeret i Poznan i Polen. Det var lærepladser, som efter planen skulle være tilfaldet fynske unge med håndværkerdrømme. Byggepladsen i Odense har ifølge Fagbladet 3F ingen eller meget få lærlinge fra Danmark.
De mange lærlinge var blevet sikret via en lærlingeklausul, der forpligtede entreprenørerne at uddanne et antal lærlinge, der skulle tilsvare seks procent af det samlede antal årsværk på byggeriet. Meningen med klausulen var, at der skulle skaffes lærepladser i lokalmiljøet, men sådan gik det ikke.
Talsmand for det konsortium, der har forpligtet sig til lærlingekravet, Christian Lemvigh, udtaler til Fagbladet 3F
- Vi har indgået en kontrakt, hvor vi er forpligtet på at have seks procent praktikanter, og den agter vi at overholde. Vi har praktikanter på byggepladsen, men også i de EU-lande, hvor vores underleverandører producerer dele til hospitalet – blandt andet Pekabex. Der er ikke noget krav om, at praktikanterne skal være på selve byggepladsen
Torben Knudsen, der er formand for 3F Bygningsarbejderne Fyn, synes dog det er helt hen i vejret.
- Jeg synes, det er usmageligt, at vores skattekroner skal gå til at uddanne folk i andre lande. Det skriger til himlen, når vi selv kæmper en hård kamp for at få folk til at tage en lærlingeuddannelse herhjemme, udtaler han.
Bygherren kritisk overfor de mange polske lærlinge
Torben Hedegaard er som bygherre ham, der har hyret entreprenørerne ind. De mange polske lærlinge kommer bag på ham, men ifølge EU-lovgivning må bygherren ikke skelne mellem polske og danske lærlinge. Torben Hedegaard forventer fog ikke, at OUH som bygherre vil godkende de mange polske lærlinge.