Belarus har været på storindkøb i Rusland. Militært storindkøb.
Præsidenten Aleksandr Lukasjenko fortæller nemlig til det statslige nyhedsbureau Belta, at Belarus har investeret i missilsystemer af typerne Iskander og S-400 fra netop Rusland.
Det skriver Wall Street Journal.
"Med den slags våben er hæren nu fuldstændig forandret," siger Lukasjenko, der må betegnes som noget nær Ruslands eneste allierede i Europa lige nu.
Præsidenten oplyser ikke, hvor mange systemer, der er blevet indkøbt, men alene navnet Iskander bør fremkalde bekymrede miner rundt om i Europa.
Kan udstyres med atomsprænghoveder
Iskander-missiler kan nemlig udstyres med en lang række forskellige sprængladninger - blandt andet atomsprænghoveder.
Og da de har en rækkevidde på op til 500 kilometer og kan flyve hurtigere end lydens hastighed, har man ikke lang tid til at reagere, hvis sådan et bliver sendt afsted.
Det andet indkøbte system, S-400, er et såkaldt mobilt luftforsvarssystem, der sender missiler afsted fra jorden mod luftbårne mål. Ifølge Wikipedia har hvert system 32 missiler fordelt på otte affyringsramper.
Et ukendt antal S-400-systemer skulle allerede være blevet fragtet fra Rusland til Belarus.
Spillede afgørende rolle i invasionens start
Da Rusland invaderede Ukraine d. 24. februar, skete det blandt andet fra Belarusisk jord. Så selvom der (endnu) ikke har været meldinger om belarusiske tropper i direkte aktion i Ukraine, har landet spillet en stor rolle i den nuværende krig.
Netop Belarus' tætte forhold til Rusland har været medvirkende til, at landet også er blevet ramt af de vestlige sanktioner:
"Vi opfordrer Belarus til at stoppe med at muliggøre Ruslands aggression og til at vedstå dets internationale forpligtelser," lød det i weekenden i en samlet erklæring fra udenrigsministrene i G7-landene. Det omfatter Storbritannien, Canada, Tyskland, Frankrig, Italien, Japan, USA samt EU.
Lukasjenko ser imidlertid sig selv som en mægler i krigen:
"Vi er kategorisk modstander af enhver krig. Vi har gjort og vil gøre alt for at forhindre krig. Takket være mig er Ukraine og Rusland begyndt at forhandle," sagde den belarusiske præsident til nyhedsbureauet AP i begyndelsen af maj.