Danske virksomheder kan tage den med ro lidt endnu, for det bliver ikke nødvendigt med eksportcertifikater på mejeri-, slagteri- og fiskeprodukter ved indførsel til Storbritannien før oktober. Certifikaterne skulle oprindeligt have været på plads fra 1. april 2021, men de britiske politikere og myndigheder har udskudt deadline med et halvt år. Dermed får danske virksomheder og myndigheder bedre muligheder for at gennemføre Brexit i en Coronatid.
"Fødevarestyrelsen har længe forberedt sig på Brexit og ikke mindst på den nye store opgave med at underskrive i omegnen af 40.000 eksportcertifikater, som skal følge de animalske produkter hen over Nordsøen eller under Kanalen," siger Lilian Noer, kontorchef i International Handel i Fødevarestyrelsen og fortsætter:
"Med en udsættelse af den opgave med seks måneder til den 1. oktober får vi nu endnu bedre mulighed for at sikre en så smidig handel med Storbritannien, som overhovedet muligt, og dermed understøtte den danske fødevareeksport."
I dag udsteder Fødevarestyrelsen i omegnen af 100.000 eksportcertifikater om året, så 40.000 oveni, alene til det britiske marked, er bestemt en opgave, der er til at tage og føle på.
Grænsekontrol i Esbjerg
Fødevarestyrelsen er i fuld gang med gennemførelsen af Brexit. Blandt andet har det, siden 1. januar 2021, været et krav, at der skal udføres veterinær grænsekontrol af animalske produkter fra Storbritannien, der rammer EU's ydre grænse eksempelvis i Esbjerg Havn. Medarbejderne, der sørger for afsendelse af levende dyr og avlsmateriale til Storbritannien, har ligeledes skullet tilpasse sig nye britiske krav til dokumentation og certifikater og har også været i fuld sving siden 1. januar 2021.
På disse områder samt på import af foder og IUU-kontrol af fisk og fiskevarer har der været mange nye opgaver.
"Vi fortsætter i samme gode gænge med Brexit-opgaverne, og vi vil undervejs have fortsat fokus på udviklingen i krav og aktiviteter i Storbritannien. Det er helt nødvendigt for at være klar til Brexit. Hele tiden," siger kontorchef Lilian Noer.