De britiske myndigheder har iværksat en række initiativer for at inddæmme videre spredning, som synes at være koncentreret i nogle særlige byområder. Samtidig har flere europæiske lande indført skærpede rejserestriktioner over for rejsende fra Storbritannien. Det gælder bl.a. Frankrig, Tyskland, Schweiz og Østrig.
Nye rejserestriktioner for rejsende til og fra Storbritannien
Det er derfor i dag besluttet at skærpe de i forvejen stramme restriktioner for rejsende til og fra Storbritannien efter en vurdering fra den danske Covid-19 taskforce for rejserestriktioner. Beslutningen er truffet for at være på forkant med udviklingen i Storbritannien og begrænse risikoen for import af virusvarianten B.1.617.2 til Danmark. Følgende særlige tiltag indføres:
- Fremover kræves max 48 timer gammel negativ PCR-test før ombordstigning på et fly fra Storbritannien mod Danmark.
- Udlændinge bosat i Storbritannien der indrejser i Danmark med fly eller over sø/landegrænsen skal kunne fremvise en max 48 timer gammel negativ PCR-rest.
- Rejsevejledningen for Storbritannien skærpes, således, at alle rejser frarådes til disse fire byområder: Bedford, Blackburn with Darwen, Bolton og Rossendale. Det gælder også erhvervsrejser. Disse områder vil blive røde i rejsevejledningen. Rejsevejledningen for det øvrige Storbritannien er fortsat orange, hvor alle ikke-nødvendige rejser frarådes.
- Personer, som indrejser fra de pågældende byområder, vil blive omfattet af de skærpede restriktioner for rejsende fra røde lande og regioner i Sundheds-ministeriets bekendtgørelse om krav om test og isolation efter indrejse og i Transportministeriets bekendtgørelse om forbud mod at lande med passagerer uden negativ COVID-19 test.
De skærpede rejserestriktioner træder i kraft fredag den 11. juni kl. 00.00 (natten mellem torsdag og fredag).
Beslutningen gælder foreløbigt frem til den 26. juni 2021. Beslutningen vil inden da blive genvurderet ift. udviklingen i smittesituationen i Storbritannien, herunder videre afklaring af den fortsatte vaccineudrulning i UK og Danmark.
Begrundelse for de valgte områder
Storbritannien er blandt de lande i Europa som udfører omfattende genomisk sekventering af positive tilfælde. Det giver et mere præcist billede at den aktuelle smitteudvikling med forskellige bekymringsvarianter. Dermed er det muligt at målrette restriktionerne til særlige byområder på baggrund af data fra de britiske sundhedsmyndigheder, Public Health England, om forekomsten af B.1.617.2 i forhold til sekventerede prøver.
Den danske Covid-19 taskforce for rejserestriktioner har i udvælgelsen af de ovennævnte fire byområder lagt vægt på, dels at incidensraten er 150/100.000 indbyggere pr. 7 dage og således svarende til incidensen for højrisikoregioner i EU/Schengenlande, dels at området er beliggende i en region, hvor mindst halvdelen af de sekventerede prøver er påvist som bekymringsvarianten B.1.617.2.
For danskere, der opholder sig i Storbritannien
Danske rejsende i Storbritannien behøver ikke rejse hjem. Rejsende bør dog være opmærksomme på, om de under rejsen har opholdt sig i ovennævnte områder. Da Storbritannien er kategoriseret som orange tredjeland, gælder som udgangspunkt krav om anerkendelsesværdigt formål samt test og efterfølgende isolation i 10 dage ved indrejse til Danmark.
Hvad gælder for færdigvaccinerede
Siden den 5. juni er færdigvaccinerede borgere fra Storbritannien sidestillet med færdigvaccinerede fra EU- og Schengenlande. Det vil sige, at de kan indrejse i Danmark, hvis de kan dokumentere, at de er færdigvaccineret med en EMA-godkendt vaccine, og at der er gået 14 dage siden sidste stik. De vil være undtaget bl.a. fra krav om anerkendelsesværdigt formål og test- og isolationskrav. Dette gælder fortsat for færdigvaccinerede personer fra Storbritannien.