En ukrainsk soldat synger Eurovision-vinderen, "Stefania", til lyden af russiske bomber, der lander. Foto: Twitter, UkraineWorld
En ukrainsk soldat synger Eurovision-vinderen, "Stefania", til lyden af russiske bomber, der lander. Foto: Twitter, UkraineWorld

Se videoen: Ukrainsk soldat synger Eurovision-vinder til lyden af russiske bomber

Europa

16/05/2022 12:00

J. Bøgen

En soldat fra Azovstal-stålværket i Marioupol havde eksplosioner fra russiske bomber som baggrund, da han gav sin version af Eurovision-vinderen, "Stefania."

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Det er nok ikke gået mange forbi, at Ukraine vandt Eurovision 2022 i lørdags.

Gruppen Kalush Orchestras ørehænger, "Stefania", er egentlig skrevet som en hyldest til forsangerens egen mor, men i lyset af Ruslands invasion har teksten fået en helt ny betydning for mange. Det har forsangeren i Kalush Orchestra, Oleh Psiuks, fortalt til DR:

"Mange ukrainere savner deres mor lige nu, og for dem handler sangen om det afsavn. Andre ser Ukraine som "moderen" i sangen, og derfor rammer den i hjertet hos mange ukrainere," siger rapperen.

Om soldaten i en video, der netop nu florerer på de sociale medier, savner sin mor, eller ser moderen i sangen som Ukraine, er uvist. Det ændrer imidlertid ikke på symbolikken i, at soldaten synger vindersangen, imens man kan høre russiske bomber ramme Azovstal-stålværket, hvor soldater og civile i ugevis har forskanset sig mod russerne.

Sangevnerne kan man diskutere, men ingen kan stille spørgsmålstegn ved, hvad Ukraines sejr ved Eurovision betyder for befolkningen i det krigshærgede land.

Se videoen i tweetet her, husk lyd!

En udfordrende vej til trofæet

Det stod ellers ikke skrevet i stjernerne, at Kalush Orchestra overhovedet skulle med til Eurovision. Faktisk kom de kun med, fordi den oprindelige vinder af det ukrainske melodi grand prix blev diskvalificeret.

Siden Ruslands annektering af Krim-halvøen, har det nemlig været umuligt for ukrainere at stille op i deres nationale melodi grand prix, hvis de har besøgt Krim-halvøen - og det var lige netop, hvad den oprindelige vinder havde gjort.

Efter et længere musikpolitisk tovtrækkeri, takkede Kalush Orchestra ja tak til at overtage pladsen i Eurovision. Det skete d. 22. februar 2022 - to dage før Rusland gik ind i Ukraine.

Netop Ruslands invasion har også betydet, at bandmedlemmerne i vindergruppen ikke har kunnet øve sammen, ligesom de skulle have særskilt tilladelse af det ukrainske militær til at forlade landet. Ukrainsk lov dikterer nemlig, at alle mænd fra 18 til 60 år skal forsvare landet i tilfælde af invasion.

Faktisk fortæller Oleh Psiuks, at sangen af mange bliver betegnet som Ukraines krigssang:

"Jeg har hørt folk kalde vores sang for en krigshymne for de ukrainske tropper. Det kan du sige, men står det til mig, vil jeg hellere kalde den en hymne til Ukraines forestående sejr i krigen," slutter han i interviewet med DR.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.