Usikkerheden omkring elforsyningen satte igen sit præg på de europæiske markeder mandag.
Her steg prisen på en megawatttime i naturgas med hele 30 procent fra morgenstunden, efter det russiske naturgasselskab Gazprom lukkede for rørledningen Nord Stream 1 i weekenden.
For at hjælpe de hårdt prøvede danskere i gennem efteråret og vinteren uden at være nødt til at gå fra hus og hjem, vil Venstre de kommende 6 måneder sænke elafgiften fra de nuværende 76 øre per kilowatttime til EU's minimumssats på 0,8 øre.
Medregner man moms, ville forslaget give en besparelse på lidt over 90 øre per kilowatttime.
Chefanalytiker og privatøkonom i Danske Bank, Louise Aggerstrøm, fortæller til TV 2, at en dansk familie med 2 voksne og 2 børn bruger cirka 4000 kilowatttimer om året - i hvert fald som en tommelfingerregel.
Hvis Venstres forslag bliver til virkelighed, vil det i ovenstående eksempel give en årlig besparelse på omkring 3600 kroner - cirka 300 kroner om måneden.
Kommer ikke de hårdest ramte til gode
Logisk nok vil besparelsen vil vokse, jo mere strøm man forbruger. Men det er ikke tilfældet for mange af de danskere, som har de allerhøjeste elforbrug.
Det skyldes, at man siden 1. januar 2021 har kunnet få nedsat sin elafgift på alt forbrug over 4000 kilowatttimer, hvis man opvarmer sit hjem med el.
Det er for eksempel tilfældet for hjem, der bliver opvarmet med varmepumper.
Jens Vedel, der er afdelingsleder i Vejle Kommune, har 2 varmepumper til at opvarme familiens 180 kvadratmeter hus, og det bringer de 2 voksne og 3 børns samlede årlige elforbrug op over 17.000 kilowatttimer.
"Min kone er folkeskolelærer, og jeg har heller ikke en dårlig løn. Men vi lever ikke for en direktørløn, så vi kan selvfølgelig godt mærke det, for vi får et hug på 30.000 kroner om året," fortæller han til TV 2.
Og da familien allerede kan gøre brug af de nedsatte elafgifter på forbrug over 4000 kilowatttimer, vil det altså "kun" blive yderligere 3600 kroners besparelse på et år.