Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Boykot breder sig - er det slut med Marabou, Daim og Oreo?

Forbrug

13/06/2023 08:39

J. Bøgen

Selskabet bag de store chokoladebrands anklages for at bidrage til finansieringen af Ruslands invasion.

Hvad er forskellen på EU's sanktionsliste og Ukraines sorte liste?

Det spørgsmål er blevet relevant, efter Ukraine har sat slikgiganten Mondelez, der står bag store brands som Marabou og Daim, er havnet på sidstnævnte.

Ukraine mener nemlig, at Mondelez, ved at fortsætte sine forretninger i Rusland, bidrager til den russiske krigskasse, og dermed faktisk bidrager til at finansiere Ruslands invasion af Ukraine.

Salling Group, der blandt andet ejer Bilka, Netto og Føtex, har bedt fødevareminister Jacob Jensen (V) om at komme med en afklaring om, hvordan danske virksomheder skal forholde sig til den sorte liste, og samme spørgsmål har Coop Norge stillet til den norske regering.

Men faktisk er boykotten allerede i gang.

SAS og DBU boykotter

Skal du ud at flyve med SAS, kan du nemlig ikke købe hverken Marabou, Daim eller Oreo, da flyselskabet har valgt at fjerne alle Mondelez' varer fra sortimentet på flyene.

I starten af måneden stoppede DBU ligeledes alle aktive kampagner mellem Marabou og kvindelandsholdet (kampagnerne er sat på pause).

Men fra Dansk Erhverv lyder det, at man ikke vil anbefale organisationens medlemmer at boykotte producenter, før der kommer en reel politisk udmelding.

"Virksomhederne må selv vurdere, om der rejser sig et forbrugerpres for ikke at sælge de her produkter. Men det er op til den enkelte virksomhed ud fra den situation, de står i," siger Lasse Hamilton Heidemann, som er EU- og International Chef i Dansk Erhverv til Ritzau.

Antikorruption eller sanktioneret?

Boykotten af Mondelez har altså, indtil videre, to danske deltagere, men i Norge bliver der også handlet på, at slikgiganten er havnet på den sorte liste.

Den norske hotelkæde Strawberry, flyselskabet Norwegian, Den Norske Turistforening og Classic Norway Hotels har således valgt at stoppe salget af produkter fra Mondelez.

Ukraines sorte liste udarbejdes af landets antikorruptionsenhed, og det betyder altså, at det er Ukraine selv, der har sat virksomheder som Mondelez på listen, ikke EU.

Derfor er spørgsmålet altså, om en placering på listen er det samme, som at man faktisk er sanktioneret i EU's øjne.

Der er ikke umiddelbart nogen udsigt til, hvornår der kommer et eventuelt svar fra fødevareministeren på Salling Groups spørgsmål.

Mest Læste

Annonce

14/10/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.