Den grønne omstilling fylder fortsat i medier, virksomheder og private hjem. Det primære fokus er på at reducere CO2-aftrykket, der efterlades til de næste generationer.
Mange har valgt at investere i solceller på taget eller en elbil i garagen. Nogle har endda valgt begge dele.
Det store spørgsmål er, om det kan betale sig?
Ifølge installatørerne hos VS Automatic kan solceller være den rigtige løsning, hvis du drømmer om en selvforsynende og grøn strømproduktion, en øget værdi af din bolig, eller hvis du vil reducere din elregning.
Hvis du derimod investerer i solceller med forventningen om at kunne oplade din elbil gratis og effektivt efter fyraften, så kaldes det snarere en drøm end en realitet.
Historisk lave priser på solceller i 2023
Prisen på et solcelleanlæg var historisk lav i 2023 ifølge Finans.dk. Det har skabt stor efterspørgsel på solceller blandt forbrugerne – og med god grund.
De stigende elpriser har ført til frustration og bekymring hos mange danskere. Til deres held faldt priserne på solceller i 2023, som et resultat af øget efterspørgsel, faldende råvarepriser på solcellernes komponenter og et prispres blandt virksomhederne på markedet.
Som forbruger er det dermed blevet billigere at fremtidssikre boligen, gøre hverdagen mere miljøvenlig og mindske elregningen – og ikke mindst at oplade elbilen på en mere grøn måde.
Dit forbrugsmønster er altafgørende
Strømproduktionen fra et solcelleanlæg kan dække dele af dit strømforbrug, som f.eks. går til elektriske apparater med et konstant forbrug. Hvis du ydermere ofte arbejder hjemmefra, er hjemmegående eller har fleksible arbejdstider, så kan du og din elbil få glæde af grøn og gratis strøm i dagstimerne, hvor solen er på sit højeste, og solcellerne producerer mest strøm.
For mange virker det derfor som en attraktiv kombination både at købe solceller og en elbil, men der er desværre nogle grå skyer, som du ikke bør vende ryggen til.
Hvis dit kørselsbehov er småt, så kan det som udgangspunkt godt betale sig med solceller. Hvis du derimod har et stort kørselsbehov, så kan det oftest ikke svare sig. Her vil det være mere rentabelt at få en reduktion af elafgiften på din elbil.
Hvis du har en varmepumpe, kan du dog ikke få afgiftsreduktion på din elbil, da du allerede får reduceret elafgift på varmepumpen, hvis strømforbruget overstiger 4.000 kWh om året.
Hvis du både har varmepumpe og elbil kan det godt betale sig at dække noget af husstandens samlede strømforbrug med strøm fra solceller, netop fordi du ikke både kan få reduceret elafgift på varmepumpen og elbilen.
Hvor er bilen hvornår?
En anden faktor er, at mange mennesker er udfordret af, at elbilen holder på arbejdspladsens parkeringsplads fra kl. 8-16. I den periode kan elbilen ikke få gavn af solcellernes strøm. Efter fyraften er strømpriserne på sit højeste pga. høje nettariffer og transportudgifter. Derfor kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse, hvis du oplader din elbil her.
Ifølge Forsyningstilsynet og Ewii bruger en gennemsnitlig dansk familie på to voksne og to børn i et parcelhus på 150 m2 omkring 4.400-4.500 kWh om året. Indkøbet af en elbil øger naturligvis dette tal.
I dette eksempel øges det samlede årlige strømforbrug til 7.186 kWh.
Et solcelleanlæg på f.eks. 6 kW vil kunne producere 6.000 kWh årligt, hvilket ikke harmonerer med det årlige strømforbrug. En del af solcellernes strømproduktion vil gå til din fryser, køleskab og router, hvilket oftest kun efterlader få kWh til at oplade din elbil med. Derfor er det oftest urealistisk udelukkende at bruge gratis strøm fra dine solceller til at dække hele dit strømforbrug.
Opbevaring af solens dyrebare stråler
En umiddelbar løsning på problemet er at anskaffe et solcellebatteri – men her skal du igen tænke på dit forbrug og dit forbrugsmønster.
Hvis du fortsat har dit primære strømforbrug i perioden mellem kl. 17 og kl. 21, så kan du oplade solcellebatteriet i løbet af dagen, så du netop kan bruge strømmen om aftenen. Ulempen er dog, at solcellebatteriets kapacitet oftest ikke kan måle sig med elbilens daglige strømforbrug. Det kræver ligeledes, at solen har været gavmild nok til, at solcellerne har kunnet overproducere strøm nok til batteriet.
Forsøg derfor at oplade din elbil, når strømmen fra elnettet er billigst (ofte i dagstimerne og om natten), så du i de dyre timer mellem kl. 17 og 21 kan bruge strøm fra solcellebatteriet til f.eks. at lave aftensmad.