Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Eksperterne guider: Sådan undgår du at støtte kriminelle, når du køber ting i udlandet

Forbrug

02/07/2024 07:45

J. Bøgen

Mere end to millioner danskere forventer at drage på ferie i udlandet indenfor de kommende måneder. Mange tager kopivarer med hjem – dog uden at overveje konsekvenserne.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Op mod fire ud af 10 danskere forventer at tage på ferie udenfor Danmark indenfor de kommende tre måneder.

Det viser tal fra Voxmeters konjunkturbarometer fra april. Det svarer til mere end to millioner danskere.

Uanset om sommerferien afholdes i Spanien, Italien eller Grækenland ynder mange at besøge de lokale markeder eller byens gadesælgere. Lader man sig her friste af gode tilbud, er der stor risiko for at man får kopivarer med hjem. Konsekvenserne ved at købe de billige men uoriginale varer som for eksempel tøj, sko og tasker, er noget, som mange danskere ikke kender til.

Sådan lyder udmeldingen fra et af landets ældste patent- og varemærkebureauer Budde Schou.

"Når man på det lokale marked finder et par billige Nike-sko, fokuserer de fleste på, hvor meget man kan spare i forhold til at købe et lignende par i Danmark. Folk lader sig ofte forblænde i situationen og glemmer at tænke på det, man kan kalde bagsiden af medaljen – nemlig at kopivarerne med stor sikkerhed indeholder kemikalier, som kan skade huden ved brug," siger Bjarke Pii Korremann, der er varemærkechef hos Budde Schou og fortsætter:

"Ifølge vores erfaring tror mange danskere fejlagtigt, at kopivarer kun findes i asiatiske lande som Vietnam, Thailand og Kina. Det er imidlertid ikke korrekt. Man kan på ingen måde vide sig sikker på, at varerne er originale, hvis de købes på markeder eller i lokale butikker, selvom det er i EU. Shopper man derimod i originale mærkebutikker, kan man pakke nyindkøbene i kufferten med god samvittighed."

Støtte til kriminelt økosystem

Fra e-mærket lyder det, at danske virksomheder alene årligt mister seks milliarder kroner i omsætning på grund af kopivarer. Ifølge Martin Paludan, der er PR-manager hos e-mærket, har køb af kopivarer en skyggeside, som mange næppe ved.

"Hvis man køber de uoriginale varer enten på nettet eller på markeder, er man med til at finansiere og støtte et kriminelt økosystem. Erfaringerne peger på, at varerne produceres under kummerlige arbejdsforhold, og at indtjeningen ofte kanaliseres videre til langt værre aktiviteter herunder menneskehandel eller terror. Er det danske varer, der kopieres, er man samtidig med til at fjerne danske arbejdspladser, og staten mister også massive skatteindtægter," siger Martin Paludan.

Sådan kender du en kopi

e-mærket og Budde Schou har sammen udarbejdet en række områder, man skal være særligt opmærksom på, hvis man vil undgå at få kopivarer med hjem i kufferten efter en afholdt sommerferie.

Forhold dig til prisen

Hvis varens pris er langt under den, som produktet forhandles til i Danmark, er det med stor sandsynlighed tale om en kopi.

Tjek kvaliteten

Hvis kvaliteten på eksempelvis et par sko eller en taske er tydeligt dårlig, så skal du tænke dig godt om. Ofte har kopivarer en lavere kvalitet end originalerne. Så det er en god indikator på, at du står med en kopivare.

Tjek i den forbindelse efter, om varen har skæve syninger, om eventuelt læder er ujævnt eller om produktet lugter dårligt af eksempelvis lim eller kemikalier.

Find produktinformation

Hvis produktet ikke har nogen tilgængelig produktinformation, eller den er meget mangelfuld, tyder det på, at det er en uoriginal vare.

Undersøg landets regler

Det er altid en god idé at tjekke lovgivningen om køb af kopivarer i det land, som du besøger.

Ikke alle lande har nemlig enslydende regler på området – og det gælder også indenfor EU.

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.