Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Få overblikket: Sådan skal du bruge de 9 forskellige programmer på din vaskemaskine

Forbrug

09/07/2024 07:56

J. Bøgen

Hvornår skal du for eksempel bruge finvask, og hvornår skal du bruge forvask?

En ting er, at tøjvask er en af de huslige pligter, der bare skal klares.

Det er sjældent noget, man faktisk har lyst til, men når man endelig får taget sig sammen til det, har man ikke ligefrem lyst til at blive mødt af noget, der minder om en eksamen i et fag, hvor man ikke hørte ordentligt efter.

Ikke desto mindre er vaskemaskiner i dag blevet så udviklede og avancerede, at der er et hav af forskellige programmer, man kan vælge, når man skal vaske sit tøj. Men hvis man ikke lige har en doktorgrad i hårde hvidevarer, kan det altså være lidt af et vildt gæt, hvilket kan ende med at ødelægge dit tøj.

Så hvornår skal du bruge de forskellige programmer? Lad os se på det!

Uldvask, finvask, silkevask og håndvask

Alle fire programmer er skånsomme for dit tøj. Det betyde, at antallet af gange, maskinen drejer rundt per minut (samt mængden af vand i tromlen) er tilpasset netop sarte tekstiler.

Den mest skånsomme er silkevasken, der sådan set bare vugger tøjet frem og tilbage.

Uldvask laver en rotation af tøjet en gang i mellem, dog i meget lavt tempo.

Finvasken skal hovedsagelig bruges til lidt pænere beklædningsgenstande, som man gerne vil passe lidt ekstra på. Faktisk minder det meget om håndvaskeprogrammet, og da mange nyere vaskemaskiner ikke har håndvask som program, er det altså finvask, man skal vælge i stedet.

Sportsvask

Igen er vi ovre i et af de mere skånsomme programmer. Sportsvasken bruger temperaturer på 30-40 grader, fordi det sørger for, at elasticiteten, som der ofte er i sportstøj, ikke bliver ødelagt.

Der er den ulempe ved det program, at de lave temperaturer ikke altid får svedlugt og -partikler ud af tøjet, hvis det har fået lov at ligge i vasketøjskurven et stykke tid.

Sportsvaskeprogrammet skal derfor helst bruges på sportstøj, du vasker umiddelbart efter, du har brugt det.

Sportsvaskeprogrammet er også et mere skånsomt program. Det vasker ved lavere temperaturer – 30 eller 40 grader – for ikke at ødelægge den elasticitet, der ofte er i sportstøj. De lave

90 graders-vask

Før i tiden var det ikke unormalt at have det samme undertøj på flere dage i træk. Det gjorde dem endnu mere beskidte, og derfor gav det god mening altid at vaske dem ved 90 grader for at sikre, at alle bakterier blev dræbt.

I dag, hvor det er mere normalt kun at have undertøj på en enkelt dag ad gangen, er 90 grader ikke nødvendigt for at rengøre de brugte underklæder.

Det kan dog være en god idé at give ting som sengetøj, håndklæder, viskestykker, klude og lignende en tur på 90 grader af og til, så du er sikker på, det bliver helt rent.

Faktisk er 90 grader også en god idé at køre for din vaskemaskines skyld. Det kan ikke undgås, at der ligger lidt vand tilbage i maskinen efter vask, og det kan risikere at rådne, hvis det ikke bliver skyllet igennem med varmt vand en gang imellem. Her er 90 graders-programmet oplagt, da det også renser maskinen og fjerner eventuelle sæberester.

Kvikvask

Nogle gange skal det gå hurtigt med at få klaret de huslige gøremål, men du skal være opmærksom på, at en kvikvask, altså ikke giver det samme resultat som en længere vask - overhovedet.

Det kan sammenlignes med at bruge deodorant i stedet for at gå i bad, så man dufter rent uden at være det.

Miniprogrammer på 15 minuter vil aldrig kunne nå ordentligt igennem alle tøjvaskens faser, og derfor giver det kun mening at bruge det program, hvis det for eksempel er for at fjerne nogle pletter fra noget tøj, der skal hurtigt af.

Som en bonusinfo kan vi fortælle, at rengøringseksperter har regnet sig frem til, at den optimale tid for en grundig tøjvask er minimum 59 minutter, da det sørger for, at alle vaskens elementer bliver ordentligt kørt igenne,

Skjortevask

I slutningen af en skjortevask bliver skjorterne dampet, hvilket gør dem mindre krøllede, når de kommer ud af maskinen.

Hvis du har strygefri skjorter, vil du faktisk i mange tilfælde kunne vaske dem på et skjorteprogram og ikke behøve at stryge dem efterfølgende (forudsat selvfølgelig, at du ikke lader dem ligge i maskinen for længe!).

En skjortevask er desuden mere skånsom for tøjet, bl.a. fordi programmet har flere vaskerytmer og en centrifugeringshastighed på max. 900 omdrejninger.

Outdoor-vask

I takt med, at udendørslivet bliver mere og mere populært, kommer der også mere specialiseret udendørstøj på markedet, fx Gore-Tex.

Outdoor-programmet er lavet til at beskytte de særlige legeringer og lag, der er i udendørs tekstiler, og det gør programmet optimalt til jakker, flyverdragter osv.

Du kan desuden bruge outdoor-programmet til at imprægnere dit overtøj - bare husk, at du skal bruge et særligt imprægneringsvaskemiddel.

Allergivenlig vask

Det er egentlig det samme program som et normalt bomuldsprogram, men der er flere skylninger til sidst i vasken. Det er med til at sikre, at sæberester er kommet helt ud af tøjet.

Mange vaskemaskiner her sensorer, der kan måle, om al sæben er kommet ud af stoffet (også ved de almindelige programmer), men hvis man er allergiker kan man godt have brug for at være ekstra sikker i sin sg.

Eco-vask

Du har nok lagt mærke til, at eco-programmet tager længere tid end de egne programmer, og det er også rigtigt. Til gengæld får du et lavere energi- og vandforbrug ud af det.

Du kan imidlertid ikke altid være sikker på, at eco-programmet faktisk vasker ved den temperatur, du har bedt den om. Som regel er temperaturen lavere, og derfor skal tøjet være i vaskemaskinen i længere tid for faktisk at blive rent.

Over tid kan det lange program slide på tøjet, så du risikerer at skulle skifte det ud hurtigere. Derfor er eco-programmet ikke nødvendigvis det mest miljørigtige valg, selvom mange måske tror det.

Forvask

En forvask er ofte helt unødvendig, fordi vaskemaskiner i dag vasker meget rent.

Det er et levn fra fortiden, hvor man gav tøjet en forvask, hvis det var ekstraordinært snavset.

Kilde: Samvirke

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.