De danske fødevarepriser er ikke steget mere end i andre europæiske lande. Snarere tværtimod.
Sådan kan konklusionen af en meget ventet prisovervågning på en række varer, fx smør og gas, opsummeres.
Overvågningen blev sat i gang af tidligere erhvervsminister Simon Kollerup (S), og formålet var at afdække eventuelle urimeligheder, hvor butikker og forhandlere havde skruet prisen højere op, end det kunne forsvares i forhold til udviklingen i inflationen og energipriserne.
Set over en bred kam er har de danske prisstigninger været på niveau med andre landes, og hvad angår de høje gaspriser, danskerne var plaget af i slutningen af sidste år, kan de forklares med "metodemæssige forskelle i den måde, naturgaspriserne opgøres på i Danmark og sammenligningslandene", lyder det i notatet.
Skulle afdække "eventuelle urimeligheder"
Konkret har Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen sammenlignet de danske priser med priserne i Belgien, Finland, Frankrig, Italien, Holland og Tyskland.
I forbindelse med igangsættelse af prisovervågningen forklarede Simon Kollerup, at inflationen selvfølgelig havde en årsag, men at formålet med overvågning var at finde ud af, om alle prisstigningerne kunne forklares med det, der sker rundt om i verden.
Særligt smør har været ramt af historiske prisstigninger i løbet af 2022, og i dag er prisen på smør typisk mere end 50 procent højere end i 2021.
Mange har også stillet spørgsmålstegn ved, hvorfor smør er meget billigere i andre lande, end det er i Danmark, men det kan forklares med for eksempel moms, færre led i forsyningskæderne og lignende.