Energi er dyrt.
Sådan har det nok altid føltes, når man har fået regningen for de forgangne tre måneder, men siden 2020 er prisen på el steget med hele 50 procent!
Det betyder imidlertid også, at man kan skære ufattelige beløb af sin energiregning, hvis man sætter sig lidt ind i, hvordan man kan spare nogle kWh-timer hist og her - og ikke mindst, hvornår strømmen er billigst!
Energistyrelsen har samlet en række gode råd til, hvordan du kan skære i energiforbruget.
Sluk for varmeanlægget
Det første råd fra Energistyrelsen lyder, at du skal sørge for at slukke dit varmeanlæg hen over sommeren. På den måde kan du spare op mod 5 procent af din årlige varmeregning, hvilket svarer til 1300 kroner, hvis dit hjem varmes med gasfyr.
Det er dog ikke kun, hvis dit hjem bliver opvarmet med gasfyr, det er en god idé at slukke for varmekilden i sommermånederne. Via linket her kan du finde instruktioner til, hvordan du sender din respektive varmekilde på sommerferie.
Tag kortere (og koldere) bade
Skær tiden under bruseren ned fra 15 til 5 minutter. Hvis du gør det bare fem gange om ugen, kan du nemlig spare op til 5000 kroner om året alene i vandforbrug.
Og det kan også give en massiv besparelse, hvis du bare skruer ned for det varme vand. For et sætte tingene i perspektiv, koster 1 m3 varmt vand 140 kroner ifølge Energistyrelsen, hvorimod 1 m3 ikke-opvarmet vand blot koster 75 kroner.
Det er altså næsten dobbelt pris, hvis du insisterer på at bade i varmt vand!
Tag tørresnoren i brug
Giv din tørretumbler en pause. Måske skal du endda sende den på ferie og udnytte, at sommerens vejr som regel er velegnet til at tørre vasketøjet helt naturligt.
Ifølge Energistyrelsen kan du faktisk spare op til 2500 kroner om året, hvis du dropper tørretumbleren, forudsat den normalt kører omkring fire gange om ugen i løbet af året.
Brug strømmen, når den koster mindst
Strøm koster ikke det samme. Det er nok ikke ny information for særligt mange, men det er de færreste, der ved, hvor meget prisen faktisk svinger i løbet af et døgn.
Priserne bliver nemlig lagt fast 24 timer i forvejen, og det giver dig mulighed for for eksempel at planlægge tøjvask eller opvask ud fra, hvornår det koster dig mindst.
I dag, mandag d. 25. juli 2022, koster 1 kWh for eksempel 1,50 kroner kl. 12 og 13, hvorimod prisen svinger fra 3,45 kroner til 3,48 kroner per kWh fra kl. 19 og en håndfuld timer frem i den østlige del af landet.
Fra kl. 23 i aften ryger prisen igen ned på 1,50 kroner, så du kan altså mere end halvere dine udgifter til strøm ved at planlægge dig ud af det!
Faktisk kan prisen på 1 kWh svinge med hele 500 procent i løbet af et døgn, så det er en rigtig god ide at holde øje med udviklingen på daglig basis.