Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Julefrokostsæsonen skydes i gang - så meget dyrere bliver den i år

Forbrug

24/11/2023 08:52

J. Bøgen

Det er uanset, om man holder den hjemme eller ude i byen.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

Vi nærmer os den klassiske julefrokostsæson, og igen i år skal man have flere penge op af lommen, hvis man deltager i festen.

Hvis julefrokosten afholdes ude i byen på fx en restaurant eller en cafe, så er regningen steget med 5,3 procent, hvis vi sammenholder de nyeste tal i forbrugerprisindekset fra oktober 2023 med oktober 2022.

Vælger man i stedet at købe ind til festen i supermarkedet, så vil regningen for fødevarer samlet set lyde på 3,5 procent mere end den gjorde sidste år.

Til sammenligning er den samlede stigning i forbrugerprisindekset kun 0,1 procent i samme periode. 

”Generelt er oplevelser – herunder restaurantbesøg – blevet dyrere i løbet af det seneste år, og derfor skal man forvente, at regningen er højere, når der skal afregnes. Vælger man i stedet at tage turen til supermarkedet og lægge de traditionelle julefrokostvarer i indkøbskurven, kan der være stor forskel i udviklingen alt efter, hvad man køber. Fx er æg og friske grøntsager steget henholdsvis 7,2 og 7,8 procent i pris. Til gengæld ligger prisen for varer som svinekød, smør og fisk på omkring samme niveau som for et år siden,” siger Christian Lindeskov, afdelingsleder i Danmarks Statistik og fortsætter:

”Stigningerne på såvel fødevarer som restaurantbesøg skal ses i lyset af, at de allerede var steget fra oktober 2021 til oktober 2022, og nu er de fra oktober 2022 til oktober 2023 steget yderligere. Dog kan vi se, at fødevarer generelt er faldet en smule i pris siden juli 2023.” 

Forbrugerprisindeks, oktober 2023 ift. oktober 2022

Kilde: www.statistikbanken.dk/PRIS111

Prisen for desserten vil også være højere, da slik og marcipan koster 11,6 procent mere, og chokolade er steget med 6,6 procent ift. oktober 2022. 

Derimod er prisen for at tænde komfuret eller opvarme hjemmet faldet, da der har været prisfald på hhv. 58,1 og 48 procent på naturgas og elektricitet. 

”De store fald i energi skyldes, at vi oplevede meget store prisstigninger på energi fra oktober 2021 til oktober 2022. Prisen på elektricitet toppede i oktober 2022, mens prisen på gas toppede en måned tidligere nemlig i september 2022. Prisniveauet for energi er nu på niveau med oktober 2021,” siger Christian Lindeskov, afdelingsleder i Danmarks Statistik.

Dyrere øl, spiritus og alkoholfri øl i supermarkederne

Bliver julefrokosten afholdt inden for hjemmets fire vægge eller et sted, hvor man selv skal sørge for drikkevarer, bliver det dyrere end sidste år.

Prisen på spiritus er steget med 4,6 procent, og hælder man øl i glasset, så er prisen 4,4 procent højere end for et år siden.

Den største stigning ses på øl med lavt alkoholindhold og alkoholfrie øl, som nu koster 14,8 procent mere end ved julefrokosten sidste år.

Derimod er prisen på vin faldet 0,2 procent.

Bliver julefrokosten afholdt på en restaurant eller café, og bestiller man en kold øl, så skal man betale 5,8 procent mere, end man skulle sidste år. 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.