Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Mulige prisstigninger på vej - og det er disse danskeres skyld

Forbrug

31/01/2024 12:09

J. Bøgen

Det er godt nok vilde beløb!

Efter en historisk høj inflation i en periode, har mange danskere nok åndet lettet op i takt med, at inflationen mistede pustet, og der endda kom prisnedsættelser på nogle varer rundt i dagligvarebutikkerne.

Men siden 2021 er en bestemt statistik steget voldsomt, og det kan betyde, at vi nu må indstille os på nye prisstigninger.

For i løbet af de seneste år er antallet af butikstyverier steget så voldsomt, at det nu koster Salling Group "et trecifret millionbeløb" og De Samvirkende Købmænd (DSK) op mod to milliarder kroner - om året.

Så voldsomme tab kan mærkes i regnskaberne, og det kan i sidst ende med at ramme danskerne på pengepungen.

Det skriver TV 2, efter en ny rapport fra Danmarks Statistik viser, at antallet af anmeldte butikstyverier er steget med 64 procent i løbet af to år.

Udbredt fem-finger-rabat

Salling Group, der blandt andet har føtex, Bilka og Netto under sine vaner, bekræfter, at man er plaget af et voldsomt antal butikstyverier.

"I sidste ende vil det ramme den pris, varerne har i forvejen. Vi lever af at sælge varer, og hvis de bliver stjålet, mister vi de penge. Det rammer forretningen og donationer, vi kan give til gode formål," siger kommunikationsdirektør i Salling Group Henrik Vinther Olesen, til TV 2. Det er også ham, der bekræfter, at man i Salling Group mister varer for et trecifret millionbeløb.

Det mest bemærkelsesværdige i udviklingen, udover selve omfanget, er, at det nu virker til at være langt flere forskellige varer, der bliver puttet i lommerne på danskere, der ikke har i sinde at betale.

For hvor det førhen har typisk har været dyrere varer, der blev stjålet, er det nu alt fra kosmetik til madvarer.

Vinther Olesen mistænker inflationen og de generelt stigende priser, der i høj grad prægede sidste år, for at bære hovedansvaret for udviklingen, men han kan ikke konkludere noget - blot lufte sin mistanke.

Hos De Samvirkende Købmænd (DSK) – en brancheorganisation, som blandt andet Meny, Spar og Rema 1000 hører under – regner man med, at de mange tyverier kan koste butikkerne et beløb på op til to milliarder kroner om året.

Hvis det ender med at holde stik, vil det tabte beløb være større end den samlede indtjening, fortæller administerende direktør i DSK, Jannik Nytoft, til TV 2.

Og hvis den enkelt købmand skal kunne betalt ting som lønninger, husleje, elektricitet og alle de andre faste udgifter, er hans eneste mulighed at skrue på priserne.

Mest Læste

Annonce

07/11/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.